Tagtik

Rauw vlees eten gevaarlijk?

Doe jij dit soms ook: je bakt biefstuk voor je gezin, maar snijdt eerst een rauw stukje af om op te eten?
Of je proeft van de rauwe soepballetjes die je net klaarmaakte om in de soep te doen? Hoe slecht is rauw vlees nu voor onze gezondheid?
Anja Daems vroeg het in De Madammen op Radio 2 aan dokter Devroey.

“Balletjes, voor in de soep, maken mensen vaak van rauw varkensvlees en daar kunnen eitjes van parasieten inzitten, van wormen, de lintworm bijvoorbeeld”, legt dokter Devroey uit. “Dit is een worm die een meter lang kan worden en je flink wat buikpijn kan bezorgen. In heel wat vlees kunnen parasieten zitten, maar varkensvlees is hier heel typisch voor.”

Wees voorzichtig
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met rauw vlees. “Eender welk vlees kan besmet zijn met bacteriën. Bij rundvlees blijven de bacteriën vooral aan de buitenkant dus als je dit bakt, is het vlees wel veilig. Wanneer je het snijdt in carpaccio of tartaar, is dat rauw vlees en kunnen er wel bacteriën in blijven zitten”, zegt dokter Devroey. “Het is dus heel belangrijk om het vers te bereiden. Blijft het te lang staan, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en dan kan je flink ziek worden.”

“Als het niet te lang uit de koelkast blijft staan, is er geen groot probleem”, zegt dokter Devroey. “Hoe langer uit de koelkast, hoe langer ze op kamertemperatuur blijven, hoe groter de kans dat zich daar bacteriën op ontwikkelen.”

Barbecuevlees: opgepast!
Deze zomer weer volop barbecueën met vrienden en familie? Wees toch voorzichtig! “Bij een barbecue staat het vlees vaak warm te worden wanneer het al gebakken is. Dan is de kans groot dat er zich bacteriën op ontwikkelen”, zegt dokter Devroey. “Vlees van een barbecue dat al gebakken is, mag je eigenlijk niet bewaren.”

Verschil tussen vlees en kip?
“Bij kip zitten de bacteriën vaak veel dieper in het vlees en daarom moet het volledig doorbakken zijn”, legt dokter Devroey uit. “Dit geldt voor alle gevogelte en niet enkel voor kip. Je kan een infectie met salmonella krijgen wanneer het niet goed doorbakken is. Waardoor je een flinke buikinfectie krijgt. Maar je kan ook koorts, diarree of spierpijn krijgen.”

Bij mensen die verzwakt zijn, kan rauw vlees effectief dodelijk zijn, zegt dokter Devroey. Het gaat om mensen met een zwakke immuniteit, mensen boven de 85 jaar en jonge kinderen. Ook zwangere vrouwen moeten oppassen voor de toxoplasmose die er kan inzitten. Dit kan een miskraam of een vroeggeboorte veroorzaken.

Wist je dit?
Als je op restaurant een steak eet van 500 gram, heb je eigenlijk al vlees gegeten voor een ganse week!

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren