Tagtik

Stress en zorgen? Zo leer je om je gedachten uit te schakelen

De laatste tijd is iedereen zich bewust geworden van het belang van hun mentale gezondheid. Maar starten met mediteren is voor sommige mensen een hoge drempel, zo ook voor Siska Schoeters: “Mijn hoofd is soms een zotte kermis. Het zit vol met alle kleuren van de regenboog door elkaar tot het een soort van bruine massa wordt.”

Lana Bauwens probeert op Radio 2 Siska te overtuigen van meditatie.
Lana Bauwens vertelt: “Meditatie zorgt voor rust en ontspanning. Het zorgt ervoor dat je de constante stroom van gedachten gaat onderbreken door je aandacht te brengen naar een specifiek punt zoals je ademhaling, je lichaam of een ander focuspunt. Je kan je gedachten niet uitzetten. Dat is onmogelijk. Je kan wel leren om er afstand van te nemen. Je wordt dan niet constant meegesleurd door alle verhalen die er in je hoofd spelen. Dat zorgt voor meer rust en het mindert stress.”

Meditatie is echt niet moeilijk
Hoe ga je nu te werk? Je gaat comfortabel zitten in een zetel of op een stoel. Je sluit je ogen. Je brengt je aandacht naar je ademhaling. Elke inademing en uitademing tel je, tot je aan tien komt. Dan begin je gewoon weer opnieuw. Wanneer je merkt dat je afgeleid bent door gedachten of iets dat rondom jou gebeurt, dan breng je die aandacht terug naar je ademhaling en tel je verder. Dat is het!

Niets moet
Er is geen verplichting. De bedoeling is dat je tijd neemt om waar te nemen hoe het met je gaat. Op sommige dagen ben ik helemaal zen, maar op andere dagen heb ik mijn to do-lijst al vijfhonderd keer van voor naar achter en omgekeerd opgezegd. Die dagen zijn eigenlijk het meest interessant. Dan besef je dat je veel stress hebt en dat je gas moet terugnemen. Het gaat over tijd spenderen om te checken bij jezelf en te kijken hoe het met je gaat.

Iedereen kan mediteren
“Meditatie is het trainen van je geest, zodat je je gedachten en je angst je leven niet laat bepalen. Het is kwestie van te vinden welke soort meditatie er voor jou werkt en wat jij vandaag nodig hebt. Iedereen is uniek. Elke dag is anders”, benadrukt Lana op Radio 2.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren