Tagtik

Zo gaan lopen en afvallen wel samen

Lopen is een goede vorm van beweging, zeker als je wil afvallen. Het is uiteraard aangewezen om tevens gevarieerd, gezond en evenwichtig te eten. Als je vijf kilometer loopt, verbrand je ongeveer 400 calorieën, afhankelijk van je tempo en je lichaamsbouw. Nog een voordeel van lopen is dat je dit kan doen wanneer het jou uitkomt en dat je tevens in de natuur bent. Toch gebeurt het dat mensen ondanks hun inspanningen niet vermageren. Daarom is het belangrijk met het volgende rekening te houden.

Ga niet meer calorieën opnemen dan nodig
Je mag jezelf zeker af en toe eens belonen met iets lekkers, maar overdrijf hier niet in! Om verantwoord gewicht te verliezen, moet je zo’n 300 à 600 kcal per dag minder innemen dan gewoonlijk. Wanneer je je na het lopen stort op energierepen, ijsjes of andere suiker- en vetrijke voedingswaren, zijn je inspanningen voor niets geweest. Deze zorgen ervoor dat je hongergevoel nog toeneemt. Je kan hongeraanvallen vermijden door na het lopen een eiwitrijke snack te eten. Of kies als beloning een massage of nieuwe loopoutfit.

Verhoog regelmatig je loopafstand
Wanneer je als loper al enige basis hebt opgebouwd en een tijdje vaststelt dat je gewicht hetzelfde blijft, kan het helpen om je wekelijks kilometertotaal te verhogen. Je kan ook kiezen om andere (minder belastende) sporten in je weektrainingen in te lassen.

Varieer
Blaas je trainingen regelmatig nieuw leven in door bv. sprintintervallen toe te voegen, eens een heuveltraining te doen, op een andere ondergrond te lopen (bos, strand, atletiekpiste …) Zo blijf je jouw spieren steeds triggeren en versterken.

Opgepast met vloeibare calorieën
Doorgaans heb je bij het lopen geen extra energie nodig en volstaat het om enkel water te drinken. Wanneer je langer dan 90 minuten loopt, is het aangeraden om een sportdrank te nemen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren