Tagtik

Zo geraakt je brief tijdig bij de ontvanger

Velen hebben het al meegemaakt: een verjaardagskaart die nooit bij de jarige is terechtgekomen, die brief die nooit is aangekomen, die wenskaart die je nooit ontving … De Inspecteur op Radio 2 krijgt geregeld klachten van mensen wiens brieven verloren gingen in de post. Je kan er echter weinig aan doen. Elke dag gaan brieven verloren in de post, ook al doet Bpost er alles aan om dit te vermijden. Gewone brieven kan je niet traceren, dit kan enkel met aangetekende zendingen. Radio 2 geeft tips die helpen om je brief op tijd bij de ontvanger te krijgen.

Kleef een priorzegel
Priorzegels zijn duurder maar worden wel al de volgende werkdag bezorgd. Bij een non-priorzegel is dat binnen maximaal 3 werkdagen (volgens de website van bpost). Speciale rouwzegels worden ook prioritair verzonden.
Respecteer het tijdstip van ‘de laatste lichting’
Brieven met priorzegels worden de volgende werkdag geleverd op voorwaarde dat je ze op de post doet voor de laatste lichting. Als de laatste lichting bij jouw brievenbus om 10u 's ochtends gebeurt, moet je brieven voor dat tijdstip bussen. Doe je dat niet, dan kunnen er twee werkdagen verstrijken.
Post je brieven apart
Post nooit een pakket brieven met een elastiek errond (bv. rouwbrieven). Dit maakt het moeilijker bij het automatisch sorteren.
Postkantoor of rode brievenbus?
Mensen van de klantendienst laten weten dat het toch beter is om brieven op het kantoor af te geven. Dan kan je benadrukken dat het om een belangrijke zending gaat.
Adres afzender
Zet het adres van de afzender op de achterkant van de enveloppe. Je brief zal er niet sneller door toekomen, maar als die verloren gaat, kan die teruggestuurd worden naar de afzender. En dan probeer je maar opnieuw.
Klacht indienen als het fout gaat
Een schadevergoeding is maar een magere troost, beseft Bpost. Als je een fout meldt, wordt er wel intern gekeken wat er fout kan gegaan zijn. Al is het maar om in de toekomst minder fouten te maken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren