Tagtik

Minder hoofdpijn door omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren behoren tot de gezonde onverzadigde vetzuren. Je vindt deze in walnoten, plantaardige oliën, vette vissoorten (zalm, haring, makreel, sardines, forel). Voor mensen die vaak last hebben van hoofdpijn wordt aangeraden om meer vette vis en noten te eten. Klopt dat?

Onderzoek
Amerikaanse onderzoekers lieten 182 (hoofdzakelijk vrouwelijke) patiënten een dieet rijk aan omega 3-vetzuren volgen. De controlegroep kreeg gewone voeding. De onderzoekers volgden via vragenlijsten de hoofdpijn op.

Resultaat
Na 16 weken daalde de frequentie en de ernst van de hoofdpijn in de omega 3-groep. Het aantal dagen hoofdpijn per maand daalde van 16 naar 11 dagen.

Interpretatie van het resultaat
Het is niet duidelijk of de betere resultaten komen door de hogere aanvoer van omega 3-vetzuren of door de voeding waaruit het dieet bestond. Het belangrijkste is dat de interventiegroep minder hoofdpijn ervoer.

Dus: kies voor een gezond voedingspatroon met voldoende omega 3-vetzuren.

Het is echter niet simpel om via onze voeding aan voldoende omega 3-vetzuren te geraken. Vissoorten als kabeljauw bevatten bijna geen omega 3-vetzuren, in tegenstelling tot zalm en makreel. Vraag desnoods advies aan je huisarts of apotheker.

(FVDV for Tagtik/Source: Gezondheid en Wetenschap/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren