Tagtik

Eerst Oudenaarde, dan Brakel: waarom vallen kerstbomen nu om in België?

In Oudenaarde met een dodelijk slachtoffer, in Brakel gelukkig zonder erge gevolgen: in België zijn deze vakantie al twee kerstbomen op grote kerstmarkten omgevallen.

Een bedrijf uit Vlaams-Brabant houdt zich al vele generaties bezig met het plaatsen van grote kerstbomen. Voor het eerst worden ze geconfronteerd met omvallende bomen.

Pierre Demesmaeker, zaakvoerder van Inter-Arbo, ziet twee oorzaken voor de omgevallen bomen. "Enerzijds zijn er de felle rukwinden, al zijn die niet op elke plek van dezelfde aard", zo meldt hij bij Het Nieuwsblad. "Tegelijk is er ook al enkele jaren een tendens zichtbaar waarbij gemeenten een almaar grotere en schonere kerstboom willen voor op een plein, zonder dat de draagkracht noodzakelijk gegarandeerd is."

Dat de bomen omgevallen zijn, wijt hij aan interventies van technische diensten van gemeenten, waardoor de stabiliteit van de bomen, waarvan hij er zo'n 200 per jaar plaatst, in het gedrang komt. "Voor zo’n kerstboom op een marktplein belandt, staat hij 25 of 30 jaar in de natuur, en daar waaide hij niet om. Daaraan zie je dat voldoende stabiliteit cruciaal is."

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren