Tagtik

Het eigenaardige verhaal van hoe een vernielde Banksy veel meer opbracht

Na een absoluut spervuur aan biedingen sloot een veilingmeester van het wereldberoemde veilinghuis Sotheby's de verkoop van een origineel Banksy kunstwerk in 2018 af op iets meer dan 1,2 miljoen euro. Iemand had 1 van Banksy's meest iconische street art-werken voor dit astronomische bedrag gekocht. Het ging om het silhouet van een meisje die een hartvormige rode ballon probeert te grijpen terwijl deze wegvliegt.

Meteen nadat de hammer weerklonk en de verkoop bevestigd was, begon het schilderij echter geluid te maken en een in alle geheim ingebouwde versnipperaar aan de onderkant van het kunstwerk begon te werken. De kunstexperts hun mond viel open van verbazing toen ze zagen dat het kunstwerk 'Meisje met ballon' richting de vlijmscherpe messen van de versnipperaar schoof. Meer dan de helft van het schilderij verdween zo in kleine stukjes.

'De drang om te vernielen, is ook een creatieve drang', schreef Banksy niet veel later zelf op Instagram, een quote van Pablo Picasso.

Negen geïnteresseerde kopers vochten met het mes tussen de tanden vervolgens voor dit gedeeltelijk vernielde kunstwerk. De vernielde versie van 'Meisje met ballon' werd uiteindelijk van de hand gedaan voor maar liefst 21,9 miljoen euro, een veelvoud van de prijs waarvoor het eerst verkocht zou worden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren