Tagtik

Londen, Berlijn en Washington in het vizier van het Kremlin?

Dmitri Medvedev, die van 2008 tot 2012 president van Rusland was en een belangrijke bondgenoot van Vladimir Poetin is, heeft het Westen, en Duitsland in het bijzonder, opnieuw gewaarschuwd. 

Medvedev, nu plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, was helemaal niet blij met een recent artikel in het Duitse dagblad Bild. Volgens hem prees het Westen de terugkeer van Duitse tanks op Russische bodem. 

In maart 2024 meldde Taras Kuzio van de denktank Atlantic Council in Washington dat Medvedev het Westen had gewaarschuwd “voor mogelijke nucleaire aanvallen op Washington, Berlijn en Londen, en had gezworen meer Oekraïens grondgebied in te nemen, waaronder Kiev”. Recenter, op 9 augustus, gaf Poetins bondgenoot opnieuw blijk van zijn bereidheid om het Westen effectief te raken bij openlijke gevechten. Op X bedreigde hij Berlijn rechtstreeks naar aanleiding van de publicatie in Bild. 

Hij schreef: “De Duitse krant Bild heeft een wraakzuchtig artikel gepubliceerd waarin ze trots de terugkeer van Duitse tanks op Russisch grondgebied aankondigt”. Volgens Newsweek, gerapporteerd door The Daily Digest, verwijst Medvedev naar de invasie van nazi-Duitsland in de Sovjet-Unie in 1941. “Als reactie hierop gaan we er alles aan doen om de nieuwste Russische tanks naar het Plein van de Republiek te brengen”, voegde hij eraan toe. Platz der Republik is een van de belangrijkste openbare pleinen van Berlijn en ligt tegenover de Reichstag, waar het Duitse federale parlement vergadert, aldus The Daily Digest.

Newsweek herinnert Medvedev er echter aan dat Duitsland lid is van de NAVO en dat elke aanval op deze lidstaat de bondgenoten van Berlijn zou dwingen om te hulp te schieten (volgens artikel 5 van het NAVO-verdrag). 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: The Daily Digest/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren