Tagtik

Deurstopper blijkt plots miljoen euro waard

Jarenlang gebruikte ze de steen als simpele deurstopper en was ze zich absoluut niet bewust van de astronomische waarde. Het was dan ook een gigantische verrassing dat het eigenlijk ging om de grootste barnsteenklomp die ooit gevonden werd.

De vrouw uit het Roemeense Colti had de steen tientallen jaren geleden tijdens een wandeling langs een rivierbedding gevonden. Ze vond de steen mooi, dus nam ze hem mee naar huis en daar begon ze hem als deurstopper te gebruiken. Maar na haar overlijden viel het oog van de erfgenaam op deze bijzondere steen. Hij verkocht de steen vervolgens aan de staat. De steen werd dan ter taxatie naar experts van het Historisch Museum in het Poolse Krakau gestuurd en die kwamen tot een opmerkelijke vaststelling. De 3.3 kg zware steen bleek tussen de 38 en de 70 miljoen jaar oud te zijn en wordt beschouwd als de grootste intacte barnsteen ter wereld. De waarde van de klomp wordt geschat op ongeveer 1 miljoen euro.

Het leverde deze bijzondere deurstopper bovendien een plekje op in het Guinness Book of Records en hij werd geclassificeerd als nationaal erfgoed in Roemenië.

(FVDV for Tagtik/Source: Science Alert/Illustration: Photo by Mathias Reding on Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren