Tagtik

New York zinkt weg door gewicht van wolkenkrabbers: weldra volledig onder water?

Elk jaar zakt New York gemiddeld 1 à 2 millimeter verder weg door het gewicht van de vele wolkenkrabbers. De zinkende stad duwt hiermee trouwens de zeespiegel nog wat verder naar boven. 

Sinds 1950 zou het water rond New York met zo’n 22 centimeter zijn gestegen. Het risico op overstromingen neemt zo almaar toe. Dat New York zo snel wegzinkt, heeft volgens onderzoekers onder meer te maken met de vele zware gebouwen die de stad draagt. Naar schatting zou het totale gewicht van alle bouwwerken in New York overeenkomen met 140 miljoen olifanten.

In een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in het tijdschrift Earth's Future, proberen onderzoekers "te beoordelen hoe de cumulatieve massa van de infrastructuur van de megastad de bodemdaling beïnvloedt", een fenomeen dat rechtstreeks wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten en bodemerosie. 

De stad van 762 miljoen ton aan gebouwen
De stad die bekend staat als de Big Apple staat onder enorme druk. Geologen schatten dat de totale massa van de één miljoen gebouwen, wolkenkrabbers en torens op de bodem van New York 762 miljoen ton bedraagt. "Dat is het equivalent van meer dan 75.000 Eiffeltorens", zegt La Presse. Een indrukwekkende kracht die ervoor zorgt dat de culturele en economische hoofdstad van de Verenigde Staten één tot twee millimeter per jaar zakt. Volgens het onderzoek kan deze verzakking oplopen tot 4,5 mm per jaar in wijken waar gebouwen op kunstmatige grond zijn neergezet. 

Tom Parsons, een Amerikaanse geofysicus en co-auteur van het onderzoek, beweert dat het verminderen van het aantal betonnen torens niets zou veranderen aan het fenomeen. "De primaire oorzaak van de verzakking van New York en de oostkust is tektonisch en kan niet worden bedwongen," benadrukt hij. Een "verzakking" die verantwoordelijk zou zijn voor de versnelde stijging van het waterpeil, een gevolg van klimaatverandering en smeltend ijs. "Volgens de organisatie Sea Level Rise.org is het waterpeil in New York sinds 1950 met 23 centimeter gestegen, en de stad voorspelt dat het nog eens 20 tot 75 centimeter zal stijgen tegen 2050, en zelfs 1,8 meter tegen 2100, met herhaalde stormen", meldt La Presse. 

Het plan voor klimaatbestendigheid
Om de dreiging tegen te gaan en zichzelf te beschermen tegen de stijgende zeespiegel heeft de stad een grootschalig plan opgesteld om haar 836 km lange kustlijn te versterken. Totale kosten? 20 miljard dollar. Dat is veel geld om de 8,5 miljoen mensen te beschermen die elke dag door de straten van deze stad met 251 wolkenkrabbers lopen. 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: La Presse/Illustration: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren