Tagtik

Nieuwe grenzen voor Zwitserland en Italië door smeltende gletsjers

Zwitserland en Italië worden door de natuur gedwongen om hun grenzen in de Alpen te hertekenen nu smeltende gletsjers de historisch vastgelegde grenzen tussen de twee buurlanden verstoren.

De twee naties zijn nieuwe grenzen overeengekomen rond de Matterhorn, gelegen tussen het Zwitserse kanton Wallis en de Italiaanse Aostavallei.

Europese gletsjers zijn ernstig aangetast door klimaatverandering, voornamelijk veroorzaakt door menselijke activiteiten.

“Belangrijke delen van de grens worden gedefinieerd door de waterscheiding of de richels van gletsjers, firn of eeuwige sneeuw,” zei de Zwitserse regering in een persbericht geciteerd door Bloomberg.

Het bekende skigebied van Zermatt is getroffen door deze veranderingen, waarbij beide landen hun grenzen moesten aanpassen rond oriëntatiepunten in de stad, die op een hoogte van 1.620 meter ligt.

Een gezamenlijke commissie heeft ingestemd met de grenswijzigingen in mei 2023. Zwitserland heeft het verdrag al ondertekend, terwijl Italië het officiële document nog moet ondertekenen.

Volgens de Zwitserse Academie van Wetenschappen hebben de Zwitserse gletsjers in 2023 4% van hun volume verloren.

(SR and QGA for Tagtik/Source: The Guardian - Bloomberg/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren