Tagtik

Stikstofnormen in Vlaanderen worden verstrengd

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft besloten dat de normen voor stikstof in Vlaanderen worden verstrengd. Demir werd in feite verplicht om dit te doen, nadat een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting het voorlopig stikstofkader onderuit haalde. De nieuwe richtlijnen moeten volgens Demir een vergunningsstop voorkomen. Een definitief stikstofkader moet eind dit jaar vastgelegd worden.

De regels zijn een pak strenger. Voorheen gold een minimumdrempel van 5 procent. De nieuwe drempels zijn veel lager: voor ammoniakuitstoot (veeteelt en mestverwerking) bedraagt de drempel 0 procent. Dat houdt in - zo klink het bij het kabinet Demir - dat kleine familiale bedrijven nog kans maken op een vergunning, of landbouwbedrijven ver weg van beschermd gebied. Elke aanvraag moet via een ‘passende beoordeling’ aantonen dat er geen negatief effect is op de omliggende natuur en desnoods moeten maatregelen worden genomen om de ammoniakuitstoot te verminderen. Het is de Vlaamse overheid die uiteindelijk over de vergunning beslist.

Voor NOx (industrie en transport) bedraagt de drempel 1 procent. Projecten die de drempel van 1 procent overschrijden, moeten eveneens een ‘passende beoordeling’ ondergaan en eventueel maatregelen nemen om de emissies te beperken.

Volgens de Vlaamse regering zal 90 procent van de industriële projecten die nu op stapel staan gerealiseerd kunnen worden. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga)

Ook dit kan u interesseren