Tagtik

Geboren op 16 augustus: Madonna, Queen of Pop... en van de mode

Madonna werd geboren (als Madonna Louise Veronica Ciccone) in Bay City, Michigan in 1958 en viert vandaag haar 66e verjaardag.

Haar muzikale carrière maakt nu deel uit van het collectieve geheugen, met nummers als "Like A Virgin", "Holiday", "Into The Groove", "Material Girl", "Papa Don't Preach", "La Isla Bonita", "Who's That Girl", "Like A Prayer" en "Justify My Love". Maar laten we eens kijken naar een aantal minder bekende aspecten van de Madonna die geheiligd werd door de hitlijsten.

Laten we beginnen met 'Born To Be Alive', de mega wereldwijde discohit (en eigenlijk de enige) van de Fransman Patrick Hernandez. Het nummer werd uitgebracht op 17 november 1978 en stond zelfs boven aan in de Billboard charts, in de categorie dance. In tegenstelling tot wat de urban legend al tientallen jaren beweert, heeft Madonna nooit met de Franse lover gedanst of gezongen. Wel ontmoetten ze elkaar in 1980 in New York tijdens audities om haar show vorm te geven.  "Dit jonge meisje, dat veel talent en persoonlijkheid had, wilde theater, film of dans doen, maar niet zingen", herinnert Hernandez zich in het programma "Melody de ma vie".

Naast haar muzikale carrière heeft ze ook een indrukwekkende filmografie van zo'n twintig speelfilms, waarvan "Desperately Seeking Susan" van Susan Seidelman (1985) een ontroerend moment blijft vanwege de frisheid ervan.

In het begin, met haar tierelantijnen en linten in haar haar, een zekere voorliefde voor roze en vervolgens een duidelijke voorliefde voor lingerie, leek Madonna meer op het kleine zusje van Cindy Lauper dan op een mode-icoon. Maar als ze zichzelf een doel stelt, is la Ciccone nooit gierig met haar tijd en heeft ze een gave om op de juiste deuren te kloppen en mentoren te vinden die het verschil maken. Zowel in de mode als in de muziek tenslotte. In 1990 ontwierp de Franse couturier Jean-Paul Gaultier, die ook een grote muziekfan was, voor haar 'Blond Ambition Tour' een verbazingwekkend bustier-corset dat een schandaal veroorzaakte. Hij nodigde de zangeres zelfs uit om voor hem te paraderen in het Musée des Arts Forains in Parijs voor zijn lente-zomercollectie 1995. Ze duwde een kinderwagen met een (nep)baby erin!

Sindsdien heeft Madonna zich steeds meer gewend tot de grote namen in de luxe modewereld, zoals Louis Vuitton (met name voor de reclamecampagne voor de lente-zomercollectie 2009), Dolce & Gabbana (voor wie ze in 2010 zelfs een zonnebrillencollectie ontwierp) en natuurlijk haar vriendin Donatella Versace (die haar ook dit jaar weer de podiumoutfits voor 'The Celebration Tour' gaf). In 2007 werkte Madonna ook mee aan M by Madonna, een gelimiteerde serie betaalbare silhouetten voor de Zweedse fast-fashion keten H&M.

Dus Madonna? Koningin van de pop? Mode-icoon? Of gewoon allebei?

(Fausto with AK - Foto: © Etienne Tordoir)

Foto: Madonna op het podium van Bercy in Parijs (Frankrijk) op 4 juli 1990 in een bustier ontworpen door Jean-Paul Gaultier voor haar "Blond Ambition Tour" (© Etienne Tordoir)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren