Tagtik

Geboren op 25 augustus: Claudia Schiffer, de eeuwige muze van Karl Lagerfeld voor Chanel

Ze is geboren in Rheinberg bij Düsseldorf (Duitsland) en viert haar 54e verjaardag.

Dankzij haar, maar ook dankzij Naomi Campbell, Linda Evangelista, Yasmin Le Bon, Kate Moss en Christy Burlington, sierde een handvol zelfgekozen modellen de covers van de grootste tijdschriften en liepen ze over de catwalks van de meest prominente modehuizen. Dat was in de glorieuze jaren 90. Ze waren geen gewone modellen meer, maar “supermodellen”.

Nadat ze moeder was geworden van drie kinderen, veranderde Claudia Schiffer in een actrice. Eerst speelde ze haar eigen personage (met name in Robert Altmans vreemde “Prêt-à-porter” in 1994) en daarna nam ze soms een hoofdrol op zich (zoals in Richard Curtis' “Love Actually” in 2002). Sinds een jaar of vijftien voelt ze zich echter meer thuis in de schaduw en neemt ze de rol van producent op zich. Vooral voor het werk van haar man, de Engelsman Matthew Vaughn, wiens nieuwste 'Argylle' (met Dua Lipa in haar eerste echte rol) voor heel wat opschudding zorgde toen het op Apple TV werd uitgebracht.

In het collectieve onderbewustzijn zal Claudia Schiffer altijd het gezicht zijn van haar landgenoot Karl Lagerfeld voor Chanel. Laten we haar ontmoeting in Parijs met fotograaf Helmut Newton op 17-jarige leeftijd en haar tumultueuze relatie met goochelaar David Copperfield buiten beschouwing laten, maar eerder onze blik richten op de lente-zomercollectie van Chanel van 1994 die werd gepresenteerd in het Carrousel du Louvre in Parijs. En het was een jurk gedragen door Claudia die opschudding veroorzaakte. 

Gelukkig was het schandaal, zonder de versterking van sociale netwerken die gewoon niet bestonden, uiteindelijk een storm in een glas water. Want wat was er gebeurd? Het Duitse supermodel droeg een mooie bustier geborduurd met Arabische tekens. Niet zomaar tekens, want ze waren ontleend aan een soera in de Koran getiteld 'De Grot'. Heiligschennis. Vijf jaar eerder had de hoogste leider van de Iraanse islamitische revolutie, Ayatollah Khomeini, de Engelse schrijver Salman Rushdie ter dood veroordeeld voor vermeende godslastering van een iets ernstiger aard. Het modehuis Chanel nam een scherpe bocht en beweerde al snel dat het model, de voorbereidende tekeningen en alle foto's en negatieven waren vernietigd. Karl Lagerfeld zelf bood publiekelijk zijn excuses aan, een oefening die hij niet gewend was. Hij zei dat hij was geïnspireerd door een foto van een detail op de koepel van de Taj Mahal in Agra (India), met als onderschrift “Liefdesgedicht”. Dus noch Karl noch Claudia zijn veroordeeld voor de vergetelheid. Oef!

(Fausto with AK / Foto: © Etienne Tordoir)

Foto: Claudia Schiffer sluit de lente-zomer 2024 show van Versace af op 22 september 2023 in Milaan, Italië (© Catwalkpictures)

Ook dit kan u interesseren