Tagtik

Geboren op 21 mei: Arno, een Belg in hart en nieren

De Belgische zanger, drietalig maar in geen enkele taal altijd verstaanbaar, had van zijn gestotter het kenmerk gemaakt van een carrière die zo'n vijftig jaar omspande. Zijn spraakgebrek zorgde vaak voor hilarisch surrealistische interviews.

Als bij toverslag verdween zijn spraakgebrek zodra hij de microfoon pakte. Hij was lid van Tiens Couter, T.C. Matic (met gitarist en producer Jean-Marie Aerts, overleden op 21 april 2024) en Charles & Les Lulus, maar zijn solocarrière zat vol wendingen.

Net als David Bowie met zijn album 'Lazarus', dat uitkwam op hetzelfde moment als het nieuws van zijn overlijden, maakte Arno geen geheim van zijn ziekte: hij leed aan alvleesklierkanker. Hij koos er zelfs voor om zijn carrière af te sluiten met een korte reeks fragiele maar energieke concerten in de Ancienne Belgique in Brussel en het Kursaal in zijn geboortestad Oostende.

Op de achtergrond van zijn laatste optredens toonde hij in rode letters zijn credo: "Vivre"! Ondanks zijn fysieke beperkingen en bijna altijd zittend op een hoge stoel, leverde hij nog enkele ontroerende optredens af. Daarbij vergat hij zijn meest emblematische nummers zoals "Putain, putain" (van T.C. Matic) en natuurlijk "Elle adore le noir" niet.

Arno was trots een Belg te zijn en vond het heerlijk om zijn publiek mee te slepen. Hij had ook een oprechte jeugdige bewondering voor Mireille Mathieu. Zijn droom was om een duet met haar op te nemen voordat hij zou overlijden. Hoewel de twee artiesten elkaar nooit fysiek hadden ontmoet, stemde de inwoonster van Avignon met het onsterfelijke kapsel in om haar stem te lenen aan de ruige herrieschopper van het platte land. De tongue-in-cheek cover van de zangeres van 'La Paloma adieu', die na Arno's dood werd voltooid, klinkt als een postuum testament aan de in Brussel geboren ket. Arno geeft niets om conventies!

Hoewel hij nog geen museum heeft in de Belgische 'koningin der badsteden', troont Arno, net als James Ensor die in dezelfde stad werd geboren, al op mega XL-formaat op de zeedijk. Het portret is van zijn bevriende fotograaf Danny Willems...

Postuum album: "Opex" op Le Label / PiaS.

(Pic: © Etienne Tordoir)*

Legend: Arno op het podium van de Ancienne Belgique in Brussel (België) voor een van zijn allerlaatste concerten in februari 2022 ( © Etienne Tordoir)

Ook dit kan u interesseren