Tagtik

De Antwerpse Roma : niet te missen optredens bij de start van het nieuwe seizoen


De Roma is een cultuurcentrum en een concertzaal in de Antwerpse wijk Borgerhout. Elke dag valt er iets te beleven!

 Tegenwoordig biedt het centrum onderdak aan ontmoetingen, een filmclub, een bar-restaurant met de mooie naam Amor en vooral een indrukwekkend aantal optredens. Een leger enthousiaste vrijwilligers houdt de boel draaiend in een ontspannen, minzame sfeer.


 De (prachtige) grote zaal met een capaciteit van 2000 toeschouwers werd ingericht in een vroegere cinema uit 1928. Ze is betoverend schoon!
In de jaren zeventig bood de zaal haar podium aan artiesten die langs België kwamen. Olivia Newton-John, AC/DC, Paul McCartney, Iggy Pop en vele anderen hebben er opgetreden, maar in 1982 ging de Roma dicht. De zaal werd gered en gerenoveerd door liefdevolle  vrijwilligers en ging uteindelijk weer open in 2003.


 Hier zijn onze lievelingen uit de steeds uitstekende programmatie voor de start van dit seizoen


Alle praktische informatie en reservaties: deroma.be

CLOUSEAU 40


Ongelooflijk! De meest populaire Vlaamse band aller tijden viert zijn veertigjarige bestaan in 2024! De glimlach van Koen Wouters (en die van zijn broer Kris) doet  nog altijd de harten van vrouwelijk Vlaanderen smelten. Daar een verjaardag stapsgewijs gevierd kan worden, geeft Clouseau eerst deze zomer twee (natuurlijk) uitverkochte concerten in de Roma. De apotheose is echter voor het Antwerpse Sportpaleis dat ze dertien keer  achter elkaar zullen doen vollopen vanaf 20 december. Wie doet beter in de Lage Landen (of elders, eigenlijk?). Geen enkele artiest heeft ooit de vroegere velodroom zo vaak uitverkocht tijdens éénzelfde toernee.



Dinsdag 3 en woensdag 4 september – Grote Zaal –  Uitverkocht!

 

ORCHESTRA BAOBAB

 
In de vroege jaren 70 ontstaan in de nachtclubs van Dakar (Senegal) waar toen (stelt u zich voor) op live muziek gedanst werd, blijft Orchestra Baobab een halve eeuw later een pronkstuk van de west-afrikaanse muziek. Ondanks een lange afwezigheid zijn ze terug op de podia dankzij
 Nick Gold van het label World Circuit. ”Ze waanden ons dood, maar een baobab is onsterfelijk” verklaarde de band aan de krant "Le Monde" in 2007.



Vrijdag 6 september – Grote Zaal

EINSTURZENDE NEUBAUTEN


 Al 45 jaar lang eist de band van Blixa Bargeld (65 jaar oud al) een aparte plaats op. Sedert de tijd dat Einstürzende Neubauten (instortend nieuwbouw hè) een industriële compromisloze muziek belichaamde die het toenmalige Berlijn typeerde, is de partituur getemperd. Hoewel Blixa en zijn companen hun ietwat duistere pseudoniemen bewaard hebben en N. U. Unruh zich met een bonte verzameling slaginstrumenten blijft omringen, berust hun betoverende, obsederende muziek minder op lawaai. Het etiquet “dark ambient” schijnt voor hen te zijn uitgevonden.



Dinsdag 12 september en donderdag 29 oktober – Grote Zaal – Uitverkocht!

THE THE

 
 Matt Johnson, de geniale stichter van The The, heeft altijd de gave gehad de allerbesten om zich heen te vergaderen. Volgens de legende, toen hij amper 18 jaar oud was en nog niets had opgenomen, ging hij al om met Johnny Marr (The Smiths), bassiste Gail Ann Dorsey of  David Palmer (later bij ABC).
Ik ontdekte hem in 1981 op de ondertussen legendarisch geworden compilatie A Some Bizarre Album van Stevo Pearce. Twee jaar later werd The The gelanceerd door de langspeler "Soul Mining" met o.a. de weelderige pianosolo van Jools Holland op "Uncertain Smile". Vijf albums lang, tot "Hanky Panky" (1995), nam Matt een aparte plaats in  alvorens een kluizenaarsbestaan te gaan leiden. Nu is hij terug met "Ensoulment" (uit op 6 september), zijn eerste studioalbum in 20 jaar, en met een toernee die de langste ooit zal zijn voor hem die nooit dolgraag de podia betreedt. In de eerste helft zal hij zijn hele nieuwe album spelen en in de tweede de grootste klassiekers van The The.



Zaterdag 21 september – Grote Zaal – Uitverkocht!

JOE JACKSON

 
Deze Brit, geboren in Burton-Upon-Trent, is ook geniaal. Ten tijde van zijn debuut, de typisch new wave elpee "Look Sharp!" begin 1979, bezat hij al een diploma (componeren en ...slagwerk) van de Londense Royal Academy of Music terwijl zijn meeste Engelse tijdgenoten op vier akkoorden ploeterden. Dit verklaart waarschijnlijk waarom hij zich vanaf 1980 met "Beat Crazy" en vooral "Jumpin' Jive" (1981), een hommage aan Cab Calloway en de swing uit de jaren 40, geleidelijk uit het keurslijf van de rock bevrijdde om een ongeleid projectiel, een talentvol manusje-van-alles te worden die nooit vies is van een vleugje typisch Britse humor. 
Ondanks twee projecten waaraan hij momenteel aan het werken is (een hommage aan Duke Ellington en een libretto over het leven van Dracula) zal hij België drie keer aandoen (Antwerpe, Luik en Brussel) om met ons het veertigjarige bestaan van "Night And Day" te vieren, ongetwijfeld één van zijn beste albums.



Vrijdag 27 september – Grote Zaal – Uitverkocht!

BUFFALO TOM


 Sedert zijn debuut eind jaren 80 is de trio uit Boston uitgegroeid tot een vaste waarde van de Amerikaanse alternatieve rock. Nog steeds onder de leiding van Bill Janovitz en Chris Colbourn heeft de band zijn grootste succces gescoord met het album "Big Red Letter Day" uit 1993. Ze kunnen rekenen op de steun van een flinke basis fans om de Roma zonder moeite te doen vollopen. Bij deze gelegenheid zullen ze vanzelfsprekend hun pas verschenen tiende album "Jump Rope" voorstellen.



Donderdag 3 oktober – Grote Zaal – Uitverkocht!

DE LA SOUL


 Zoals veel artiesten van dezelfde generatie heeft het hip hop collectief  De La Soul veel kopzorgen gekend vanwege zijn label. Nu hoodzakelijk (of toch bijna) streaming van belang is, gaven de gedwongen lethargische leden van De La Soul de laatste tijden niet thuis. Gelukkig zijn hun jazz getinte groove en hun flow met sociale (zelfs ronduit politieke) accenten helemaal terug. Om de hoger vermelde reden hebben ze sinds acht jaar niets nieuws uitgebracht, maar "Breakadawn" of "Me Myself And I" zijn ondertussen klassiekers geworden. Na een opruiend optreden op de Lokerse Feesten in augustus komen ze terug in Antwerpen en zal de zaal natuurlijk vol zijn!



Zaterdag 5 oktober – Grote Zaal – Uitverkocht!

DANIEL NORGREN


De éénenveertigjarige Zweed is trots op zijn onafhankelijkheid. Sedert de eerste noten van de prachtige "Kerosene Dreams" uit 2007 brengt hij zijn refreinen van elektrische maar milieubewuste minnezanger uit op zijn eigen label Superpuma. Hij beschikt over acht in de studio opgenomen parels en een livealbum dat in 2021 uitkwam. Mooi meegenomen, daar zijn talent op het podium tot volle uiting komt.



Donderdag 10 oktober – Grote zaal – uitverkocht!

(AK met vertaling van Nadine Milo - Photo :  Etienne Tordoir)

Phot : Blixa Bargeld met Einstürzende Neubauten sur - Ancienne Belgique in Brussel (België) op 18 juni 2022 (© Etienne Tordoir)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AK

AK

Journalist @Tagtik - Music, cullture, festivals

Ook dit kan u interesseren