Tagtik

Geboren op 22 augustus: Dua Lipa, kosmopolitische en wereldwijde disco-pop

De Britse wereldster van Albanese en Kosovaarse afkomst viert vandaag haar 27e verjaardag.

Meteen vanaf het begin, in 2017, met een gelijknamig album, had ze de ene hit na de andere: “IDGAF” en “Be The One” in het bijzonder. Twee jaar later deed ze het nog eens dunnetjes over met “Future Nostalgia”, met de hits “Don't Start Now” en “Physical”, en daarmee sleepte ze nominaties in de wacht bij de Amerikaanse Grammy's en Brit Awards. In de UK won ze niet alleen Female Artist of the Year, maar ook Best Album. Niet slecht voor een 25-jarige! De kers op de taart was dat Time magazine haar opnam in hun beroemde lijst van 100 persoonlijkheden van het jaar, naast Apple's Tim Cook en Billie Eilish!

Haar laatste album, Radical Optimism, kwam uit in mei van dit jaar. Na een reeks concerten op enkele goed uitgekozen Europese festivals is ze goed op weg om in de voetsporen van haar voorganger te treden.

Maar tegenwoordig is het niet meer genoeg om zingend een ster te worden (en te blijven). Dua Lipa heeft dit begrepen. Voor de verschillende Grammy-uitreikingen waaraan ze heeft deelgenomen, deed ze meestal een beroep op Versace (ze liep zelfs mee in hun modeshow in september 2021) en de juwelen van Bulgari. Met het cosmeticamerk MAC bood ze een limited edition lipgloss aan met de naam “Creemsheen Glass”.

In september 2019 koos Saint Laurent haar als het gezicht van de nieuwe geur “Libre”. Ze nam zelfs een cover op van “I'm Free” van de Rolling Stones voor de reclamecampagne van het parfum. In februari van dat jaar werd ze officieel (net als Angèle voor Chanel) ambassadrice voor  de cosmetica van Saint Laurent.

Dit brengt haar een stap dichter bij haar kinderdroom om een garderobe te creëren die haar naam draagt. Nog verrassender is dat ze in 2020 haar liedje “Levitating” en haar gezicht aanbood aan het Franse merk van mineraalwater Evian!

In 2023 vervulde Dua Lipa ook een andere van haar meest gekoesterde aspiraties door een metamorfose in een zeemeermin voor Greta Gerwigs film “Barbie”. Een discreet debuut op het witte doek. Een jaar later kreeg ze dankzij Apple een grotere rol in “Argylle”, de thriller van Matthew Vaughn (ook de partner van Claudia Schiffer). 

Wat moet Dua Lipa kiezen: muziek, mode of film? Eén ding is zeker: ze zal zich de komende jaren niet vervelen...

(AK - Foto: © Etienne Tordoir)

Foto: Dua Lipa op het podium van het Sportpaleis in Antwerpen (België) op 6 mei 2022 (© Etienne Tordoir)

Ook dit kan u interesseren