Tagtik

Geboren op 8 augustus : David Howell Evans, alias The Edge, gitarist van U2

Hij werd in 1961 in Barking (Londen) geboren uit ouders uit Wales, maar net als zijn U2-kameraden werd The Edge Iers in hart en nieren.

Het ontstaan van het populairste kwartet ooit uit Dublin was een logisch gevolg van de tijd. Vier tieners die in dezelfde buurt woonden en een gemeenschappelijke passie deelden, besloten een band te vormen.

In dit geval reageerde The Edge op een advertentie die drummer Larry Mullen Jr op de deur van de zeer katholieke Mount Temple Comprehensive School had geplakt. Het was op de banken van deze school dat de vier jongens van U2 hun broek versleten. Op 12-jarige leeftijd ontmoette Paul 'Bono' Henson er ook zijn vrouw Alison Stewart. Het was ook hier dat de band grafisch ontwerper Steve Averill vond, die later hun albumhoezen zou ontwerpen.

The Edge speelt meestal op een paar vrij klassieke gitaren: een Fender Stratocaster, een Gibson Explorer en een Les Paul van hetzelfde merk. Maar ook akoestische gitaren laat hij niet links liggen. Het kenmerkende geluid dat hij al jaren voortbrengt komt van digitale reverbs, modulaties, filters en delays, die hij in overvloed gebruikt. In plaats van de solo's die zijn collega's prefereerden, gaf hij de voorkeur aan geluidsonderzoek en melodieuze ritmes, die op de mooiste manier tot bloei kwamen op het album "The Joshua Tree" uit 1987, met nummers als "With Or Without You", "Mothers Of The Disappeared" en de beklijvende intro met vier noten van "Where The Streets Have No Name".

Hoewel hij soms optrad aan de zijde van Johnny Cash, Ron Wood, Tina Turner of B.B. King, liet The Edge zich nooit echt verleiden tot solo-avonturen. Halverwege de jaren 2000 schreef hij wel de muziek  voor de Amerikaanse animatieserie "The Batman". Hij nam natuurlijk wel deel aan de "UV Achtung Baby" residentie in de Sphere in Las Vegas in 2023 en 2024. In maart 2022 speelde hij ook samen met Bono "Sunday Bloody Sunday" in de gangen van de metro van Kiev (Oekraïne) terwijl Russische bommen het land bleven bestoken.

En, nog verrassender, hoewel hij discreet was over het onderwerp maar een overtuigd kerkganger is, speelde The Edge een paar noten onder de fresco's van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan in september 2015 tijdens een symposium over kanker.

(AK - Picture: © Etienne Tordoir)

Picture: The Edge met U2 voor de presentatie van het album "The Joshua Tree" op de luchthaven van Zaventem (België), 8 juli 1987 (© Etienne Tordoir).

Ook dit kan u interesseren