Tagtik

KMI waarschuwt voor hitte op donderdag en vrijdag

Donderdag stroomt zeer warme lucht naar ons land, waardoor het kwik op vele plaatsen in het binnenland stijgt naar 31 tot 34 graden. Bij dergelijke temperatuurwaarden kunnen maatregelen getroffen worden om oudere en zwakkere mensen te beschermen, door hen meer te laten drinken en hen niet in rechtstreeks zonlicht te laten vertoeven. Wees waakzaam. Wees ook voorzichtig met vuur in de natuur en voorzie voldoende schaduw en drinkwater voor dieren. Vrijdag komen we in een koelere luchtsoort terecht en is de hittepiek ten einde. Het KMI waarschuwt met code geel voor de hitte op donderdag en vrijdag.

Donderdag start zonnig met vanuit het westen toenemende hoge bewolking. Geleidelijk verschijnen er ook wat stapelwolken en op het einde van de namiddag kan er in het westen een bui tot ontwikkeling komen. Plaatselijk kan deze onweerachtig zijn. Het wordt opnieuw zeer warm met maxima rond 28 graden op de Ardense toppen en tussen 31 en 33 graden op de meeste andere plaatsen. Een lokale 34 graden is niet uitgesloten. De wind waait meestal zwak tot matig uit zuid tot zuidoost of later uit veranderlijke richting. In het westen wordt de wind 's namiddags matig uit noordwest. Koelere lucht van over zee zorgt ervoor dat de maxima in het uiterste westen beperkt blijven tot 25 à 27 graden. Op het einde van de namiddag en 's avonds dringt de koelere lucht ook verder het binnenland binnen.

Donderdagavond blijven er vrij veel wolkenvelden aanwezig, waarin een aantal buien tot ontwikkeling kunnen komen, eventueel met een donderklap. Tussendoor zijn er soms ook brede opklaringen. Vannacht verschijnt er over het westen meer lage bewolking, met opnieuw kans op enkele buien of wat lichte regen. De minima liggen tussen 16 of 17 graden op de Ardense hoogten en 19 of 20 graden elders. Vanaf het westen wordt de wind overal matig uit noordwest tot noord. Later in de nacht zwakt de wind op de meeste plaatsen wat af.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren