Zo blijf je die zoetigheden de baas in december
December, een maand van familiefeestjes, gezelligheid, tafelen … en vooral van heel wat zoetigheden. We weten allemaal dat te veel zoetigheid (en te veel eten in het algemeen) niet goed is voor ons. Het verstoort onze hormoonbalans en we worden er dikker van. Maar hoe weersta je aan al die verleidingen zonder al te streng te zijn voor jezelf? Want geef toe: de feestdagen moeten ook nog gezellig blijven!
Met deze slimme tips en tricks lukt het jou wel:
Pas op met zoete dranken
Frisdranken, vruchtensappen, aperitiefjes en kant-en-klare smoothies bevatten dikwijls meer suikers dan we denken. Het is als het ware ‘vloeibaar snoepgoed’. Drink het dus met mate, en niet alleen in december. Wie goed uitkijkt en etiketten leest, vindt wel lekkere aperitiefjes met weinig suiker.
Start de dag met eiwitten en vetten
Als je jouw dag start met zoetigheden, lijkt het of je lichaam er de rest van de dag blijft naar snakken.
Beter is de dag te starten met variaties van eieren met wat groenten, havermout met avocado, yoghurt met rood fruit, notenpap … of zelfs een soepje. Zo’n ontbijt zorgt voor voldoende verzadiging waardoor die drang naar zoet vermindert.
Ga op zoek naar kruiden om je gerechten meer smaak te geven
Sommige mensen grijpen nogal snel naar suiker, honing of een andere vorm van zoetigheid om bepaalde gerechten een zoete smaak te geven. Maar dit kan je ook doen met kruiden als kaneel, komijn, kardemon, gember, pompoenkruiden … Kruiden zijn bovendien erg gezond. Gember is dan ook nog eens een krachtige ontstekingsremmer en kaneel helpt mee om je bloedglucosespiegel stabiel te houden.
Hou gezonde vetten bij de hand
Als je zoete verleidingen wil weerstaan, neem wat ongebrande noten, gekookte eitjes, een avocado-snack, een hartige muffin, een zoete aardappel …
Slaap voldoende
Het is algemeen bekend dat wanneer je te weinig slaapt, je overdag grijpt naar snelle energieboosters, meestal zoetigheden.
Kies voor pure chocolade
Chocolade … weinig mensen kunnen er aan weerstaan! Melkchocolade is heel zoet. Wanneer je zoetigheid wil afbouwen, kies dan voor pure chocolade. Bouw dat langzaam op (minstens 70% cacao-gehalte!) en je zal merken dat je na een tijdje niet meer grijpt naar die melkchocolade.
Eet (rauwe) groenten
Serveer bv. bij iedere maaltijd een salade en eet hier volop van. Ook op restaurant kan je vragen naar een extra portie groente of rauwkost. Thuis kan je in je oven makkelijk groenten garen. Plaats verschillende soorten op één bakplaat: wortels, pastinaak, courgette, paprika … Zo is er keuze genoeg voor iedereen, het is daarbij nog eens makkelijk en … de vegetariërs zullen je dankbaar zijn!
(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)