Tagtik

Wit-Rusland: leerlingen leren niet langer hun moedertaal

De russificatie van Wit-Rusland gaat een nieuwe fase in. Scholen wordt gevraagd het aanleren van de Wit-Russische taal op te geven ten gunste van het Russisch. Kinderen leren niet langer de taal van hun ouders.

Alexander Grigorievitsj Loekasjenko, een vazal van Poetin, heeft de Wit-Russische cultuur ontmanteld sinds hij in 1994 aan de macht kwam en een verbond met Moskou sloot. Als gevolg daarvan is Russisch officieel de enige taal geworden die op Wit-Russische scholen wordt onderwezen. Kinderen leren dus hun moedertaal niet meer op school. Bovendien brengt dit soms naamsveranderingen met zich mee voor de Russische versie. Een leerling die Mikalay heet, wordt bijvoorbeeld Nikolaï, het Russische equivalent, voor leraren en schoolbeheerders. 

Taalkundige zuivering

Russisch was natuurlijk een lingua franca in het voormalige USSR-blok. Veel Oekraïners spraken het voor de invasie dagelijks. Het is  logisch dat Wit-Russen het Russisch als tweede taal leren, vooral voor uitwisselingen tussen de twee landen. Niettemin komt het geleidelijk uitroeien van de nationale taal erop neer dat Rusland de controle over zijn buurland overneemt, met de medeplichtigheid van Loekasjenko. 

Loekasjenko laat niet na om de taal van zijn burgers te minachten ten gunste van het Russisch... en het Engels. Deze systematische onderdrukking van het Wit-Russisch vindt ook een weg naar de werkplaats en in contacten met de overheid waar het  Russisch overheerst. Universiteiten verbieden ook proefschriften in het Wit-Russisch.

Anti-Oekraïense propaganda

Sommige scholen proberen zich te verzetten, maar de autoriteiten proberen hen in het gareel te krijgen. Nog een bewijs van de indoctrinatie is dat het officiële Wit-Russische schoolcurriculum nu synchroon loopt met dat van Rusland. Bovendien moesten leerlingen naar een propagandafilm kijken. Daarin was te zien hoe de Oekraïense speciale diensten tieners rekruteerden en dwongen sabotagedaden te plegen in Wit-Rusland. En voor ouders die vraagtekens zetten bij de waarheidsgetrouwheid van deze video en het verdwijnen van Wit-Russische culturele referenties, is de boodschap ondubbelzinnig: geen vragen over dit onderwerp (van russificatie).

(PP with Olivier Duquesne – Source : Euronews – Picture : © picture alliance / ZB | Sascha Steinach)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren