Tagtik

2.000 gedetineerden plots vrijgelaten uit Congolese gevangenis

Congolees minister van Justitie Constant Mutamba heeft afgelopen weekend een grootschalige vrijlating van gevangenen in gang gezet om de overbevolking in de gevangenis van Makala in de Democratische Republiek Congo tegen te gaan. 

Gevangenen verblijven er al decennialang in erbarmelijke omstandigheden. Wie er ooit gezeten heeft, noemt het steevast 'de hel op aarde'. Op foto's die gedeeld werden op social media zijn meer dan 1.600 gevangenen op de binnenkoer te zien, velen van hen compleet uitgemergeld. Onder hen ook heel wat mannen die niet meer kunnen stappen omdat de wonden aan hun voeten en benen danig geïnfecteerd zijn. Zo bericht nieuwsmedium Actualite.cd.

“Voor een doorsneegevangene betekent Makala de wachtkamer voor de dood”, getuigt  een ex-gevangene uit Makala in een interview met Al Jazeera.

De eerste groep van 300 gevangenen werd half september al vrijgelaten. Afgelopen zaterdag kwamen 729 anderen vervroegd vrij, onder wie 8 minderjarigen. Zondag werd vervolgens overgegaan tot de vrijlating van de ernstig zieke gedetineerden. 

Deze drastische maatregelen komen er nadat begin september maar liefst 129 mensen om het leven kwamen bij een massale ontsnappingspoging.

(SR for Tagtik/Source: Actualite.cd - Al Jazeera/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren