Tagtik

"Als we ons contactgedrag aanpassen, kunnen we het tij keren"

Uit een contactstudie van Bio-statisticus Niels Hens (UHasselt) blijkt dat er enige laksheid is opgetreden inzake de 'gouden regels', onder meer het handen wassen gebeurt niet meer consequent.

"Dat kan duiden op een ietwat laksere houding. Die daling zien we vooral in de leeftijdscategorie 18- tot 30-jarigen", stelt Hens bij Radio 1.

De stijging van de coronacijfers loopt gelijk met de bevindingen van het onderzoek. "We zien dat er we meer contacten hebben (...) maar wat ons het meeste verontrust is dat er meer intergenerationele contacten zijn. We vrezen dat dat zich gaat verderzetten in het aantal hospitalisaties. Als we ons contactgedrag aanpassen, kunnen we het tij nog keren." Om dat te doen moeten we nu in actie schieten en ons gedrag aanpassen. Om die reden had hij liever de bubbels verkleind zien worden naar tien contacten per week.

Volgens Hens heeft de GEES "die 15 nooit aanbevolen". "We zien nu een exponentiële groei, met aantallen die verdubbelen in een week tijd. Dat is enorm zorgwekkend, we hebben geen tijd te verliezen."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren