Tagtik

Dit gevaarlijke dier nemen we onbewust mee van onze vakantie

Vorig jaar trof de NVWA de Aziatische tijgermug al aan op 37 locaties in Nederland, waarvan 22 in woonwijken. Gespecialiseerde teams rukken dan uit om de steekmug te bestrijden. Ze richten zich vooral op de muggenlarven en -poppen, die afhankelijk zijn van regenwater. Ook in België heeft deze vervelende mug intussen haar intrede gemaakt. Sinds het begin van het jaar werden tijgermuggen al ruim 100 keer aangetroffen in België.

Je herkent de Aziatische tijgermug aan haar zwart-wit gestreepte poten. Dit uitheemse insect lijkt zich vlot aan te passen aan het klimaat in de lage landen. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en kan infectieziekten zoals knokkelkoorts en chikungunya verspreiden als die onder de bevolking aanwezig zijn. Het insect heeft zich intussen over grote delen van de wereld verspreid door zich te nestelen en mee te reizen in onder meer gebruikte autobanden en bamboekamerplanten. De ongewoon warme winter stimuleerde de overleving van overwinterende eitjes nog verder bij ons. Het muggenseizoen loopt tot ongeveer oktober en dan kunnen er nog eitjes in de broedplaatsen zitten. 

Intussen heeft de Aziatische tijgermug zich reeds over de hele wereld verspreid, meer dan waarschijnlijk door mensen die op vakantie gingen en onbewust muggen, eitjes of larven mee naar huis namen.

Experts raden aan om stilstaand water – een ideale broedplaats voor muggen – te vermijden in eigen omgeving om de overleving en verdere verspreiding van de tijgermug te voorkomen. De insecten kunnen immers virussen als dengue en zika overdragen. Daarnaast roepen de autoriteiten zowel in Nederland als België op om waarnemingen van de tijgermug te blijven melden. Op die manier kunnen wetenschappers snel de situatie beoordelen en actie ondernemen. 

(FVDV for Tagtik/Source: Sciensano - NOS/Illustration: Photo by National Institute of Allergy and Infectious Diseases on Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren