Atlético dient klacht in over strafschop Lille

Atlético de Madrid, dat woensdagavond in Madrid met 1-3 werd verslagen door Lille in de Champions League, heeft een klacht ingediend bij de UEFA over de omstreden penalty die in de 74e minuut werd toegekend aan LOSC.

Ondanks het herhaaldelijk bekijken van de beelden en meerdere analyses blijft de conclusie voor Atlético Madrid hetzelfde: volgens hen was er geen penalty voor Lille in de 74e minuut van de Champions League-wedstrijd van woensdagavond. Het keerpunt in de wedstrijd kwam toen Lille-middenvelder Benjamin André de bal met zijn hand leek aan te raken in het Madrileense strafschopgebied, een actie die de Italiaanse scheidsrechter Marco Guida interpreteerde als een overtreding van Atlético. De verwarring op het veld was voelbaar: de Madrileense spelers begrepen niet waarom aan LOSC een penalty was toegekend.

Geconfronteerd met deze situatie besloot Atlético donderdag een officiële klacht in te dienen bij de UEFA. Voor de club heeft de scheidsrechterlijke dwaling het verloop van de wedstrijd onterecht veranderd en het eindresultaat (3-1 overwinning van Lille) beïnvloed. Atlético hoopt dat er in de toekomst corrigerende maatregelen worden genomen om soortgelijke incidenten te voorkomen.

Woedend vertelde Madrid-trainer Diego Simeone tijdens een persconferentie na de wedstrijd: “Er is niets aan de hand! Waarom fluit hij? Een hand? Die is er niet. Niemand heeft de bal aangeraakt. Ik hoop dat iemand van de UEFA erachter komt en me uitlegt waarom de scheidsrechter gelijk had."

Voor Atlético ligt het echte schandaal in het gebruik van VAR. De club trekt de beslissing van de scheidsrechter in twijfel om het controlescherm niet te raadplegen, dat volgens Madrid de overtreding duidelijk zou hebben uitgesloten. “De penalty was verzonnen”, zeggen de Spaanse directeuren, die vinden dat VAR had moeten ingrijpen om zo’n overduidelijke fout te corrigeren.

(Sofian Msallem/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)