Tagtik

Eerste geval van gevaarlijkere variant buiten Afrika geregistreerd

In Zweden is een besmetting met de gevaarlijkere variant van het apenpokkenvirus (mpox) geregistreerd, zo bevestigen de Zweedse gezondheidsautoriteiten. Dit is meteen het eerste geval buiten het Afrikaanse continent.

"Het geval in Zweden vindt plaats bij een persoon die besmet raakte tijdens een verblijf in een gebied in Afrika waar momenteel een grote uitbraak heerst", aldus de Zweedse gezondheidsautoriteiten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag de internationale medische noodtoestand uitgeroepen vanwege een verontrustende uitbraak van een nieuwe, meer dodelijke variant van mpox, ook wel apenpokken genoemd, in Afrika. Het mpox-virus stamt af van de ‘gewone’ pokken: een uiterst dodelijke ziekte die dankzij vaccinatie volledig werd uitgeroeid. 

Het centrum van de besmettingshaard bevindt zich in Congo. Sinds begin 2023 werden er al meer dan 14.000 gevallen en zeker 511 dodelijke slachtoffers gemeld. In vier Afrikaanse landen zijn onlangs de eerste gevallen geregistreerd: Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda. En ook in Marokko, Egypte, Nigeria en Zuid-Afrika werden reeds mpox-gevallen vastgesteld. En nu dus ook in Europa.

De experts van de WHO hebben op een noodcommissie in Zwitserland beslist om de internationale medische noodtoestand van het hoogste niveau uit te roepen. Op die manieren wil het autoriteiten over de hele wereld waarschuwen om zich voor te bereiden op mogelijke uitbraken.

De nieuwe variant van mpox zou een sterftepercentage van wel 10 procent hebben.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren