Tagtik

Burgemeester en familie al gevaccineerd: "onethisch" maar "niet onwettig"

Veerle Heeren (CD&V), burgemeester van Sint-Truiden, en enkele van haar familieleden en medewerkers zouden al in maart gevaccineerd zijn, terwijl ze toen nog niet aan de beurt waren. Het Belang van Limburg kon documenten van een lokale nieuwswebsite inzien die dit bewijzen, maar de burgemeester reageert met 'geen commentaar'.

Volgens de krant werd de burgemeester, 56 jaar oud, al gevaccineerd toen pas de 85-plussers aan de beurt waren. Ook een familielid van 24 en 54 jaar oud kregen een prikje, net als onder meer een kabinetsmedewerker van Heeren van 27 of een gemeenteraadslid van CD&V van 51.

Bij hun naam staat 'ingevallen', wat erop wijst dat ze als reserve werden ingeënt, ook al ging dat (gezien hun leeftijd) in tegen het advies van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove van oppositiepartij Vooruit noemde de inentingen in de krant 'onethisch': "Het is geen manier van handelen omdat er duidelijk een systeem achter zit, waarbij de burgemeester en de mensen uit haar entourage eerder ingeënt worden, ongeacht of ze daar al recht op hebben."

In 'De Ochtend' op Radio 1 verklaarde Joris Moonens van dat Agentschap dat de burgemeester daarmee wel geen wet zou hebben overtreden. "Als je in het vaccinatiecentrum een aantal vaccins voorhanden hebt, en je hebt niemand om te vaccineren, dan kan ik me voorstellen dat je belt naar mensen uit het gemeentebestuur of van wie je de gsm-nummers op zak hebt, omdat je zo dan snel een oplossing hebt voor die vaccins", aldus Moonens.

(Fausto by Tagtik/Source: HBvL, Radio 1/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren