Tagtik

De covidpil, ons geheime wapen richting terugkeer naar 'normale' leven?

Wereldwijd werken verschillende farmareuzen aan een covidpil. De pil zou werken als een soort virusremmer die je kan innemen nadat je een risicocontact hebt gehad.

Het is belangrijk dat de pil zal genomen worden in de heel vroege fase van een eventuele besmetting, bij de allereerste symptomen, of bijvoorbeeld preventief nadat je een risicocontact hebt gehad. In dat geval zou de pil de infectie kunnen onderdrukken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet in het ziekenhuis belandt. Dat zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Er zijn momenteel verschillende types van covidpil in ontwikkeling en deze worden onderworpen aan tal van klinische studies. De pil is dus nog lang niet op de markt, benadrukt Van Gucht. Het is trouwens ook niet zeker of de pil ooit effectief op de markt wordt gebracht. Eén bepaalde stof zit al in fase 3 van de klinische studies, maar zelfs die zou sowieso nog niet de eerstkomende maanden op de markt komen. "Het aantal kandidaat covidpillen dat in de pipeline zit, is beperkt." Er is ook geen garantie op succes, want we weten niet hoe effectief ze zullen zijn, tempert Van Gucht het enthousiasme.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren