Tagtik

Enquête over huidskleur in nationale ploeg zorgt voor racistische rel

De Duitse televisie-omroep ARD deed onderzoek naar de verschillende culturen binnen de nationale ploeg. Zo'n 1.300 Duitsers namen deel aan de enquête en er wordt nu geschokt gereageerd op de resultaten.

21 procent van de ondervraagden gaf aan liever meer witte spelers in het Duitse team te zien. Onder meer zeventien procent van de deelnemers aan de enquête vindt het niet kunnen dat een speler met Turkse roots de aanvoerdersband van Duitsland draagt.

Julian Nagelsmann, de trainer van het Duitse nationale elftal, is niet te spreken over dit onderzoek van de Duitse publieke omroep ARD. Middenvelder Joshua Kimmich bestempelt het onderzoek dan ook als 'absoluut racistisch'. Hij vindt het 'waanzin' dat een publieke omroep dergelijke vragen stelt. 

Nagelsmann zei dat Kimmich gelijk had toen hij zei dat een voetbalteam een ​​voorbeeld kan zijn voor de manier waarop verschillende culturen, religieuze achtergronden en huidskleuren zich in een groep kunnen verenigen om samen te werken aan belangrijke doelen. “Ik vind het altijd bizar dat we allemaal op vakantie gaan om andere culturen te leren kennen, maar dat als andere culturen hier komen, we erover klagen. Dat is bizar. Dan kan ik dus niet op vakantie en moet ik altijd blijven waar ik ben.”

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Image by Jörn Heller from Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren