Tagtik

Francken gestraft na 'loslippige tweet'

Kamerlid Theo Francken (N-VA) wordt voor de rest van het parlementaire jaar geweerd uit de Kamercommissies waar een geheimhoudingsplicht geldt. Zijn parlementaire vergoeding wordt ook tijdelijk verminderd. Dat maakte Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) bekend.

De straf is het gevolg van een tweet die Francken in maart postte over de Belgische missie in Mali en die minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) niet vond kunnen.

In de tweet die Francken op 17 maart de wereld instuurde, meldt Francken dat het Belgische leger in 2021 niet zal deelnemen aan Operatie Barkhane, een Franse anti-terreurmissie in het Afrikaanse Mali. Deze informatie had Francken niet mogen delen, stelt Dedonder. "De commissie Opvolging van buitenlandse missies vergadert achter gesloten deuren. Er wordt gevoelige informatie meegegeven en het kan dus niet dat parlementsleden achteraf uit de biecht klappen op sociale media", schreef Dedonder in haar brief aan de commissievoorzitster. "Naast de impact die een dergelijk lek kan hebben op de voorbereiding van opdrachten van Defensie, heeft het ook ongewenste diplomatieke gevolgen, in dit geval met betrekking tot onze Franse partners", klinkt het.

Francken vindt niet dat hij een fout begaan heeft. "De geheimhouding in de commissie Opvolging van buitenlandse missies is om onze troepen te beschermen. Daar wordt geheime informatie gedeeld over troepenbewegingen en bepaalde acties. Dat is de origine van die geheimhouding", verklaart de N-VA-politicus. "Maar daarnaast zijn er in die commissie steeds meer debatten over politieke intenties: zoals deelname aan Operatie Barkhane in Mali. Ik zie echt geen gevaar om die informatie te delen. Onze troepen zullen in dit geval niet eens vertrekken."

Francken reageert dan ook misnoegd op de sanctie die hij kreeg opgelegd. "Deze meerderheid grijpt elke kans om mij en mijn partij in diskrediet te brengen, maar dit slaat echt alles", zegt hij. Francken is het dan ook absoluut niet eens met die lezing van de feiten, laat hij donderdagavond weten. Je kan de waarheid niet harder geweld aandoen", klinkt het. "Ik heb in geen geval de geheimhouding van de commissie geschonden."

Bovendien zijn anonieme lekken uit geheime commissiezittingen "schering en inslag", zegt hij, terwijl dergelijke sanctie "nog nooit is toegepast". Het N-VA-Kamerlid heeft het over een "louter politieke beslissing van de meerderheid". "Elke reden is goed om mij te schaden."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren