Tagtik

"Hier heb ik geen begrip voor. Ik heb er Jean-Marie voor gewaarschuwd"

Jean-Marie Dedecker is momenteel 'god' voor de plaatselijke horeca én inwoners van kustgemeente Middelkerke. Hij zorgde er immers met een handig achterpoortje in de wet voor dat de terrassen al een weekje eerder konden gebruikt worden, tot groot plezier van de horeca-uitbaters en de vele bezoekers. 

De gemeente Middelkerke zette 200 tafels en 800 stoelen klaar op de openbare terrassen op de zeedijk. Want officieel mogen ze pas op 8 mei open. Maar het gemeentebestuur trok de terrasvergunningen van de horeca in, waardoor de zeedijk nu volledig openbaar domein is. Horecazaken mogen de klanten wel niet bedienen aan de tafels zelf. Ze mogen wel eten en drinken verkopen aan hun toog, waar de klanten vervolgens kunnen van genieten aan tafel.

Het werd door deze stunt zaterdag echter meteen bijzonder druk in Middelkerke en de sfeer werd gemoedelijker. In Middelkerke is gisterenmiddag zelfs een spontane flashmob ontstaan op de Zeedijk. Mensen sloegen aan het dansen toen enkele muzikanten begonnen zingen. Viroloog Marc Van Ranst is niet blij met de taferelen die hij in Middelkerke te zien kreeg.

"Dat was toch te verwachten? Sterker nog: ik had hiervoor gewaarschuwd", zegt Van Ranst bij HLN. "Ik ben akkoord met Jean-Marie als hij zegt dat de kans op besmetting een pak kleiner is in de buitenlucht. Zelfs het dragen van een mondmasker op de zeedijk hoeft wat mij betreft niet als er voldoende afstand wordt gehouden en het niet té druk is. Maar als je zoals in Middelkerke een massa volk lokt, spreken we natuurlijk over een ander verhaal. Kijk, de burgemeester wou opvallen en dat is gelukt. Als je als enige je terrassen opent, is het niet moeilijk te voorspellen dat er veel volk op afkomt. Zo creëer je een evenement ...", zucht Van Ranst. "Als burgemeester moet hij slimmer zijn", stelt de viroloog.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Twitter Marc Van Ranst)

Ook dit kan u interesseren