Tagtik

Hoe effectief zijn de vaccins tegen nieuwe varianten?

Werken de vaccins die we in ons land gebruiken wel tegen de nieuwe coronavarianten? Pierre Van Damme, vaccinoloog en lid van de Taskforce Vaccinatie, gaf bij VRT NWS meer uitleg over de effectiviteit van de coronavaccins die in België gebruikt worden tegen die nieuwe varianten van het virus.

"Er circuleert het verhaal dat AstraZeneca niet zou beschermen tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Ik gebruik dit om uit te leggen wat we weten en wat we niet weten. Wat doen bedrijven als er een nieuwe variant is? Ze gaan in een labo-omgeving een test doen. Daarin zien we dat er inderdaad een verminderde werkzaamheid is tegen de Zuid-Afrikaanse of de Braziliaanse variant, maar dat geldt voor alle vier de vaccins die we gebruiken. Dit is een laboverhaal, dan houden we geen rekening met het afweersysteem van de mens", stelt Van Damme bij VRT NWS.

"Optimistisch dat onze vaccins relatief goed werken tegen Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant"
"Johnson & Johnson heeft zijn fase 3 studie (op mensen, nvdr) gedaan toen de andere varianten al circuleerden. We zagen dat het vaccin daarbij veel beter werkte dan in een labo-omgeving. Dat is interessant, want dan kan je je afvragen of dit bij de andere vaccins ook zo is. Ze zijn er niet op getest, dus we moeten ervan uitgaan", geeft de vaccinoloog meer uitleg bij VRT NWS. Ik ben optimistisch dat onze vaccins een relatief goede werkzaamheid hebben tegen de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant, stelt Van Damme. "Ik zou heel graag willen dat dat nog echt bewezen wordt. Over de Indiase variant weten we het minste tot nu toe, maar hetzelfde zou kunnen gelden. Dat moet nog aangetoond worden."

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren