Tagtik

"Indiase variant circuleert meer dan we denken"

Volgens Johan Neyts, professor en viroloog van het Rega Instituut van de KU Leuven, circuleert de Indiase variant van het coronavirus meer dan we denken. Bij een steekproef in Antwerpen en Brussel werden 19 besmettingen met deze variant opgemerkt.

Bij een test of iemand al dan niet besmet is met het coronavirus wordt niet systematisch nagegaan om welke variant het gaat: "Van alle stalen die positief testen, worden 5 tot 10 procent getest op varianten. Nu en dan pikt men die Indiase variant eens op. Uit die steekproeven zijn die 19 gevallen dus opgepikt", aldus professor Neyts bij VRT NWS.

"Al bij al gaat het nog om een beperkt aantal én hopelijk kunnen we dat nog een tijdje zo houden", zo verklaarde de professor bij HLN Live.

Over de variant is nog weinig gekend, maar hij zou wel zo'n 15% besmettelijker zijn dan de Britse variant die ook al besmettelijker was. De Indiase variant lijkt wel de besmette personen niet zieker te maken. "Het probleem is natuurlijk wel, hoe meer mensen besmet raken, hoe meer mensen ziek worden en hoe meer mensen kans maken om te overlijden", aldus Neyts nog.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS, HLN Live/lllustration picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren