Tagtik

“40 miljoen doden": wereldwijde gezondheid ernstig bedreigd door nieuwe crisis

Antibioticaresistentie, de nieuwe gesel van de mensheid. In een recente studie onthult het medische tijdschrift The Lancet de absoluut rampzalige gevolgen van dit fenomeen. Tegen 2050 zouden bijna 40 miljoen mensen kunnen sterven.



De studie beoordeelt de impact van antibioticaresistentie in de komende jaren. De onderzoekers verzamelden gegevens van meer dan 520 miljoen mensen in 204 landen. Ze keken naar 22 ziekteverwekkers, 84 combinaties van ziekteverwekkers en behandelingen, en 11 infectiesyndromen, zo meldt het mediakanaal L'Indépendant.

De bevindingen werden deze week gepubliceerd in The Lancet: in de komende 25 jaar zal de resistentie tegen antibiotica toenemen en zullen waarschijnlijk meer dan 39 miljoen mensen wereldwijd sterven aan infecties die resistent zijn tegen geneesmiddelen. 

Tussen 1990 en 2021 stelden experts vast dat bijna een miljoen mensen per jaar stierven als direct gevolg van antibioticaresistentie. De situatie verbetert echter bij jonge kinderen en zuigelingen, waar de resistentie tegen dit type geneesmiddel met meer dan 50% is gedaald.

Onderzoekers wijzen er echter op dat infecties moeilijker te behandelen zijn geworden. Onder volwassenen van 70 jaar steeg het aantal sterfgevallen in dezelfde periode met meer dan 80%.

Volgens de studie zou het aantal directe slachtoffers tegen 2025 wereldwijd kunnen oplopen tot 1,91 miljoen per jaar, aldus L'Indépendant. Een stijging van meer dan 67% ten opzichte van 2021.



Tussen 2025 en 2050 zouden echter 92 miljoen doden kunnen worden vermeden dankzij vooruitgang in de wetenschap. 

(HL with AsD/Source: L’Indépendant/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren