Tagtik

"Na de zomer wordt ons leven weer normaal"

De vaccinatiecampagne komt in België stilaan op kruissnelheid en laat dat volgens virologen en vaccinologen net de sleutel zijn tot een terugkeer naar een normaler leven zoals we het kende voor de pandemie.

2.938.986 Belgen kregen al zeker één prik met een coronavaccin. Volgende week worden er in Vlaanderen ruim 468.000 bijkomende dosissen gezet. Dat biedt hoop voor de toekomst. "We hebben altijd gezegd dat minstens 70% gevaccineerd moet zijn, maar we willen eigenlijk een vaccinatiegraad van 80%. Dat moet 80% van de hele bevolking zijn, dus ook jonger dan 18 jaar. Dat wil zeggen dat het naar het einde van het jaar toe waarschijnlijk allemaal opnieuw normaal kan zijn, met knuffelen, weinig afstand en zonder mondmasker", kondigt vaccinoloog Pierre Van Damme aan bij VRT NWS.

Rond de grote vakantie zal het gros van de volwassenen wel al een uitnodiging of zijn eerste dosis gekregen hebben, stelt Van Damme. "Dat wordt waarschijnlijk afgerond tegen het einde van de vakantie. En dan zullen we kunnen bekijken wat gevaccineerden met andere gevaccineerden kunnen doen. Dat kan omdat er dan weinig virus circuleert. Nu circuleert er nog te veel virus."

"Waar we meer en meer bewijs voor hebben is dat het vaccin, naast hoge percentages individuele bescherming, er ook voor zorgt dat je het virus minder doorgeeft. Na een eerste dosis zakt het risico om het virus door te geven al met 50%. We bekijken nu wat dat geeft na twee dosissen, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk hoger liggen. Dat is belangrijke informatie voor groepsimmuniteit, maar ook voor wat we kunnen toelaten bij gevaccineerden", blikt Van Damme vooruit.

Van zodra we aan een vaccinatiegraad van 80 percent zitten, kan je verwachten dat er op feestjes nog weinig virus circuleert, reageert de vaccinoloog op de vraag wanneer we opnieuw met wildvreemden op een feestje zullen kunnen dansen.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren