Tagtik

"Sneeuwbal nu stoppen vooraleer die lawine veroorzaakt"

Sciensano heeft vandaag meer uitleg gegeven bij de stijgende coronacijfers in ons land.

Op dit moment liggen er 178 mensen in het ziekenhuis met covid-19, 35 op intensieve zorgen. Voor de veertiende dag op rij stijgt het gemiddeld aantal besmettingen per dag over een periode van 7 dagen in België. Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag, in de periode van 12 tot en met 18 juli, bedroeg 184. Dat betekent dat er in die periode gemiddeld 184 besmettingen per dag bevestigd werden. Dat betekent dat het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen is met 89 procent in vergelijking met de vorige periode (5-11 juli). Dat is alweer een hogere stijging, dinsdag ging het nog om een stijging van 79 procent. In totaal zijn reeds 64.258 mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus in België. 9.805 Belgen bezweken reeds aan het virus.

Viroloog Boudewijn Catry, die Steven Van Gucht vervangt, benadrukte op de persconferentie woensdag dat de cijfers nog meer zullen stijgen: "We verwachten dat die de komende weken nog gaan stijgen." Want de stijging in absolute aantallen van de afgelopen dagen liepen soms voorbij de 200 uit.

"De meeste infecties gebeuren via onze sociale contacten. Let er dus als u met mensen afspreekt of tijdens feestjes dat u te allen tijd 1.5 meter afstand houd." Zo is Yves van laethem, het Franstalige gezicht van Sciensano, in contact gekomen met iemand die besmet was met covid-19. Om die reden zit hij preventief thuis.

"We kunnen het tij nog keren, was vandaag uw handen vaker en hou afstand", klonk het bemoedigend.

"De mensen in WZC zitten momenteel niet in het oog van de storm. Laten we dat zo houden. Was of ontsmet uw handen, hou afstand en draag een mondmasker. En vooral: hebt u symptomen? Blijf thuis, ga niet op bezoek bij oma en opa, bel uw huisarts. Het is van groot belang dat we de sneeuwbal nu stoppen vooraleer die een lawine veroorzaakt", analyseren de virologen van Sciensano de huidige evolutie van het coronavirus in ons land.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren