Tagtik

"Superverspreiders produceren onbewust verbluffend veel partikeltjes"

Uit testresultaten blijkt dat veel patiënten die met het coronavirus besmet zijn in ons land, bijzonder veel viruspartikels in hun lichaam hebben. Bijgevolg is de kans groot dat er in België heel wat zogenaamde 'superverspreiders' rondlopen.

"Het is een concept dat goed gekend is, vooral bij de ademhalingsinfectieziekten. Superverspreiders kunnen heel veel andere mensen besmetten, omdat ze gigantische hoeveelheden in de neus en keel ontwikkelen. Ze produceren veel virus. Als ze hoesten of zelfs luid spreken dan brengen ze virusdeeltjes in hun omgeving en besmetten ze anderen", verduidelijkt viroloog Marc Van Ranst in De Ochtend.

Het grote probleem is dat superverspreiders zelf niet weten dat ze bijzonder veel anderen rondom zich besmetten. Er is immers geen link met het wel of niet vertonen van erge symptomen. Het kunnen evengoed mensen zijn zonder symptomen, maar die wel veel partikeltjes dragen. Een superverspreider kan je traceren in de coronatests. Van Ranst: "Als je daar een staal van binnenkrijgt, zie je héél veel virus in het staal. Ik heb gevraagd om die patiënten te contacteren en te informeren."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren