Tagtik

"Totale vrijheid tegen 1 oktober"

Komende dinsdag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Vlaams minister-president Jan Jambon zal daarop pleiten voor meer versoepelingen voor de cultuur- en evenementensector.

Naar dat Overlegcomité gaat Jambon met een exitplan. Bij Het Nieuwsblad ziet Jambon een terugkeer naar de volledige vrijheid pas mogelijk in het vroege najaar: "'Als alles goed gaat, hebben we ten laatste tegen 1 oktober de complete vrijheid weer terug. Dit is een concreet stappenplan om daar de komende maanden geleidelijk naartoe te gaan."

Jambon herhaalt in het interview dat de strenge maatregelen nodig waren omdat de druk van de coronapatiënten op de ziekenhuizen te groot is, maar dat die druk nu begint af te nemen door de vaccinaties: "Tegen de zomer zijn de kwetsbaarste groepen gevaccineerd en neemt die druk af. Het is toch niet de bedoeling dat we de maatregelen aanhouden tot we nul corona­patiënten hebben? Dan zijn we nog lang bezig, vrees ik. Vandaar mijn oproep: we moeten ­leren ­leven met een aanvaardbare druk."

Omdat in Vlaanderen al meer 75-plussers (95 procent van hen) gevaccineerd zijn dan in Brussel (zo'n 70 procent), is Jambon voorstander van snellere versoepelingen in Vlaanderen dan in de andere regio's: "Als deze verhoudingen zich doorzetten, lijkt het mij logisch dat er met verschillende snelheden wordt versoepeld. Afgelopen zomer zijn er ook verstrengingen gekomen die enkel in de provincie Antwerpen golden. De avondklok was in Brussel en Wallonië ook strenger dan in Vlaanderen."

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren