Tagtik

Van Gucht wil nu nog geen vaccinprivileges uitdelen

Volgens viroloog Steven Van Gucht moeten we opletten om nu al te veel vrijheden te geven aan mensen die al gevaccineerd zijn. "Momenteel zitten we in een situatie waarin de meeste mensen nog niet gevaccineerd zijn. Ongeveer één vierde van hele bevolking heeft één dosis gekregen van het vaccin of ongeveer één derde van de volwassen bevolking. De meeste mensen zijn dus nog niet beschermd en lopen nog altijd het risico om ernstig ziek te worden. Dat moet je in rekening brengen als je regels gaat maken voor gevaccineerden alleen."

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wierp het idee van een vaccinatiepaspoort afgelopen zondag heel enthousiast op tafel. Met een app op de smartphone zouden mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent negatief hebben getest, en zo naar de kapper of op restaurant mogen gaan. Vervoort vond bijval voor zijn idee bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Op zijn kabinet benadrukken ze wel dat er enkel een coronapas kan worden ingevoerd als iedereen de kans heeft gekregen op een vaccin én tevens moet er een alternatief zijn voor mensen die zich niet kunnen laten vaccineren. Ook coronacommissaris Pedro Facon ziet muziek in de coronapas: "Vanzelfsprekend zal solide juridische basis nodig zijn, ook om organisatoren die gebruik wensen te maken van vax- of teststatus in te dekken, maar dat er vax- en testpaspoort zal komen, zeker eens volledig - 2 doses - gevaccineerde populatie groeit, leidt voor mij geen twijfel", schrijft hij op Twitter.

Naast discussies omtrent het mogelijk discriminerende karakter en het juridisch kader van het vaccinpaspoort, benadrukt viroloog Steven Van Gucht ook dat er medisch een addertje onder het gras ligt. Het vaccin beschermt uitstekend tegen ernstige ziekte en overlijden, maar niet 100 procent tegen besmetting en besmettelijkheid. "Uit een Engelse studie blijkt dat mensen drie weken nadat ze hun eerste dosis hebben gekregen 50 procent minder kans hebben om het virus door te geven aan niet-gevaccineerde huisgenoten. We verwachten wel dat het na twee dosissen nog beter gaat zijn", zegt Van Gucht. "Een andere belangrijke parameter is de hoeveelheid virus die in omloop is. Momenteel is dat nog heel hoog. Met 3.000 besmettingen per dag zitten we aan een hoge besmettingsgraad."

"Dat zijn twee zaken die hopelijk gaan verbeteren. Als meer mensen gevaccineerd zijn en er minder virus circuleert, kun je voor iedereen versoepelen", zegt Van Gucht. Hij sluit niet uit dat er dan nog iets extra’s komt voor de mensen die gevaccineerd zijn. Op dit moment zijn specialisten een advies aan het formuleren over welke privileges er kunnen komen voor gevaccineerden. "Het beleid moet dan beslissen", zegt Van Gucht.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Sciensano)

Ook dit kan u interesseren