Tagtik

WHO onderzoekt hoe we coronacrisis wereldwijd aanpakken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een expertenpanel samengesteld dat moet onderzoeken hoe de wereldwijde aanpak van de coronacrisis verlopen is.

De Nieuw-Zeelandse oud-premier Helen Clark en oud-presidente van Liberia Ellen Johnson Sirleaf zullen het expertenpanel voorzitten. "Het wordt een onafhankelijk comité dat de voorbereiding en het antwoord op de pandemieën zal onderzoeken", geeft WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus meer uitleg op een vergadering in Genève met diplomaten van de lidstaten. De WHO krijgt her en der stevige kritiek op hoe het reageerde op de coronapandemie, niet op zijn minst uit het kamp van de Amerikaanse president Trump, die prompt besloot om uit de Wereldgezondheidsorganisatie te stappen. Trump meent dat de WHO te laat zou hebben gereageerd en de rest van de wereld te laat zou hebben geïnformeerd. "Dit is een tijd voor zelfreflectie", klinkt het binnen de WHO.

"Door onze eigen verdeeldheid heeft het virus het voordeel", zei Tedros. "We kunnen de pandemie niet overwinnen als we verdeeld zijn. De grootste bedreiging waarmee we te maken krijgen is niet het virus, maar het gebrek aan leiderschap en solidariteit. Als het op gezondheid aankomt, dan is ons lot aan elkaar verbonden."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren