Tagtik

"Zelfdodingscapsule" voor het eerst gebruikt

Op maandag stierf voor het eerst een 64-jarige vrouw in Zwitserland in een speciaal ontworpen zelfdodingscapsule, de Sarco, met stikstofgas. 

De capsule, bedacht door arts Philip Nitschke, biedt volgens zijn makers een snelle en vredige dood zonder medische interventie. De Amerikaanse vrouw activeerde zelf het proces door op een knop te drukken, waarna de zuurstof in de capsule snel verdween, wat leidde tot bewusteloosheid en overlijden door hypoxie.

Nitschke, bekend voor zijn strijd voor het recht op zelfbeschikking, benadrukt dat het sterven in de Sarco een humane en betrouwbare methode is. De vrouw, die leed aan een ernstige ziekte, werd door de organisatie The Last Resort begeleid. Hoewel de Zwitserse autoriteiten aanvankelijk stil bleven over de legaliteit van de Sarco, werden later twijfels geuit over de veiligheid en het gebruik van stikstofgas.

Het gebruik van de Sarco is gratis, met enkel kosten voor stikstof. De organisatie stelt dat het betaalbare zelfdoding wil bieden, in tegenstelling tot andere Zwitserse organisaties waar stervenshulp tienduizenden euro’s kan kosten.

(HL/Source: Volkskrant, De Morgen, Guardian/Illustration picture: Unsplash)

 

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Denk je aan Zelfmoord? We zijn er voor je. Je kunt in Nederland met ons geheel anoniem bellen of chatten. Bel gratis 0800-0113 Chat met ons.

Ook dit kan u interesseren