Tagtik

Zuidstation steeds gevaarlijker: "Twintig diefstallen per dag geen uitzondering"

In vijf maanden tijd is de politie 238 keer moeten tussenkomen bij incidenten in en om het Zuidstation in Brussel. Extra patrouilles moet voor meer veiligheid zorgen voor de pendelaars.

Volgens de politiemensen die er werken zijn er drie grote probleemgroepen. Er zijn de supergestructureerde, veelal Roemeense, dadergroepen gespecialiseerd in gauwdiefstallen. "Twintig diefstallen per dag is geen uitzondering", zeggen politiemensen in Het Nieuwsblad.

Daarnaast zijn er de dronken Oost-Europeanen die zorgen voor de overheersende urinegeur in het station en de niet-begeleide jongeren die volgens de politie het gevaarlijkst zijn. Volgens de politie zijn er wel honderd van deze jongeren die in en rond het station rondhangen, drugs gebruiken en mensen bestelen en bedreigen.

De agenten van de spoorwegpolitie uiten in de krant hun frustratie: "Ons anti-pickpocketteam telde ooit 35 man. Nu nog vijf. We pakken nog wel mensen op, maar dan laat het parket ze steevast gaan." Door een gebrek aan middelen kan het parket onvoldoende vervolgen.

(HL/Source: Nieuwsblad/Picture: Winston Tija on Unsplash)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren