Tagtik

Barça tegen Bayern, een duel tussen twee aanvallende giganten

De twee beste aanvallen in alle competities in de top 5 van Europa, Bayern München en Barça, staan vanavond om 21.00 uur tegenover elkaar in de Champions League.

Negen doelpunten in de Champions League na twee speeldagen, 24 in de Bundesliga na zeven speeldagen en 4 in de DFB-Pokal. Bayern München heeft dit seizoen tot nu toe al 37 doelpunten gemaakt in alle competities, terwijl Barcelona 39 doelpunten heeft gemaakt, waarvan 33 in La Liga en 6 in de Champions League.

De ploegen van Vincent Kompany en Hansi Flick hebben al een voorsprong op de andere Europese clubs, en ze ontmoeten elkaar vanavond op speeldag 3 van de Champions League in het Montjuïc-stadion.

In de top 5 van de Europese competities dit seizoen zijn Harry Kane (13 goals, 4 assists) en Robert Lewandowski (14 goals, 2 assists) twee van de drie meest bepalende spelers in alle competities, naast Omar Marmoush (10 goals, 6 assists). De Poolse spits, die sinds 2022 bij Barça is, valt op door zijn werk als nummer 9. Van zijn 14 doelpunten komt 100% van binnen het strafschopgebied. Hij blinkt uit in positioneren en afmaken, en neemt zijn schoten vanuit zogenaamde ‘ideale’ posities. Zijn doelpuntenaantal laat zien dat hij met zijn rechtervoet (9), linkervoet (3) en hoofd (2) kan scoren.

Harry Kane heeft een veelzijdiger profiel bij Bayern. Hoewel hij 11 doelpunten binnen het strafschopgebied heeft gemaakt, is hij niet bang om zijn geluk van afstand te beproeven, met twee doelpunten van buiten het strafschopgebied. Zijn spel leunt zwaar op zijn rechtervoet (11 doelpunten), maar hij kan ook het verschil maken met zijn hoofd (1) en linkervoet (1). De aanvaller van Engeland is ook in staat om creatief te zijn, zoals blijkt uit zijn vier assists voor zijn teamgenoten. Terwijl Lewandowski sinds het begin van het seizoen een pure afmaker blijft, biedt Kane een completer en onvoorspelbaarder profiel.

De twee ‘serial doelpuntenmakers’ zijn niet de enige aanvallende troeven in hun respectieve teams. Aan de kant van Barcelona wordt Lewandowski goed ondersteund door de Braziliaanse vleugelspeler Raphinha (6 goals en 6 assists) en de Spaanse spits Lamine Yamal (5 goals en 6 assists). Samen scoorden ze meer dan de helft (64,1%) van de doelpunten van Barcelona (10 verschillende scorers) en toonden ze een grote medeplichtigheid.

Voor Bayern kan Harry Kane, de leider van de Beierse aanval, rekenen op de Franse vleugelspeler Michael Olise. Zij maakten de helft van de doelpunten van hun team (51,4%). En terwijl een aanvalstrio onvermijdelijk zwaar weegt in het Spaanse team, zijn de Duitse doelpuntenmakers iets meer verspreid (12 verschillende spelers).

(Charlotte Sirieys/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren