Barça vernedert een ondermaats Real Madrid

Barcelona heeft zaterdagavond gezegevierd in de eerste Clásico van het seizoen door Real Madrid met 4-0 te verslaan. De spitsen van Barcelona scoorden allemaal, waaronder Robert Lewandowski, die twee keer scoorde, terwijl Kylian Mbappé faalde.

Barcelona, dat vorig seizoen twee keer in de blessuretijd werd verslagen (2-1, 3-2), behaalde zaterdagavond de winst in de Clásico. Een ruime overwinning waarmee de Catalanen hun positie aan de top van La Liga verstevigen, met zes punten voorsprong op de nummer twee, Los Merengues, op speeldag 11.

Barcelona won in het Santiago Bernabéu door Real Madrid in de tweede helft vast te zetten, dankzij twee doelpunten kort na elkaar van Robert Lewandowski. De Pool strafte het matte spel van Madrid af, eerst door op de rand van het strafschopgebied uit te breken na slordigheid van Ferland Mendy (1-0, 54e), daarna door een voorzet van Alejandro Balde van grote afstand binnen te koppen (2-0, 56e). De 36-jarige middenvelder miste vervolgens een hattrick toen hij op een pass van Raphinha afging en de rechterpaal raakte, ondanks een volledig leeg doel (66′). Lamine Yamal was verantwoordelijk voor het derde doelpunt, met een krachtig schot dat onder de lat van Lunin vloog na weer een snelle inworp (3-0, 78e). Raphinha rondde de score af door Lucas Vazquez uit te schakelen en vervolgens de Oekraïense doelman te lobben (4-0, 84e).

Real Madrid had 42 wedstrijden niet verloren in La Liga. Ze hadden niet meer verloren sinds 24 september 2023, tegen Atlético de Madrid (1-3).

In tegenstelling tot het verfrissend klinische Barça, waren de aanvallers van Madrid de grootste boosdoeners van de avond – en die waren er genoeg. Kylian Mbappé, die alleen al in de eerste helft zes keer buitenspel werd gezet door een perfect georganiseerde defensie, was de belichaming van hun slechte spel, gekoppeld aan een bijna lachwekkend gebrek aan realisme in zijn eerste Clásico. De 25-jarige Fransman was scherp aan de bal, kwam regelmatig op tegen Inaki Peña (61e, 64e) en scoorde twee doelpunten die werden afgekeurd wegens buitenspel, waaronder een goed uitgevoerde lob (30e). Zijn inspanningen waren echter tevergeefs, want Vinicius en Jude Bellingham schitterden ook niet naast hem. Zelfs de flegmatieke Carlo Ancelotti verloor zijn moed aan het einde van de wedstrijd, ongewoon voor de gebruikelijk weinig emotie vertonende Italiaanse coach.

(Arthur Verdelet/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)