Tagtik

Nederland is als een tweede thuis voor deze PSG-spits, vernoemd naar Van Basten

De wedstrijd tegen PSV heeft een speciaal tintje voor PSG-spits Marco Asensio, die Nederlandse roots heeft en zijn voornaam dankt aan Marco Van Basten.

In het midden van de jaren 2000 wandelde Marijke Willemsen, een Nederlandse vrouw die getrouwd is met een Spanjaard en op de Balearen woont, met haar achtjarige zoontje op een jachthaven bij Palma de Mallorca. Ze bleven onder de indruk voor een groot jacht staan voordat ze de eigenaar op het dek ontdekten: Florentino Perez. De vrouw riep naar de man die al voorzitter is van Real Madrid. “Ze zei tegen hem: ‘Zou je een foto willen maken met de kleine jongen? Onthoud zijn naam, op een dag speelt hij voor jouw team.”

Toen hij hoorde dat hij in de Champions League tegenover PSV zou staan, dacht de huidige PSG-speler, die 28 jaar geleden in Palma werd geboren en een dubbele Spaans-Nederlandse nationaliteit heeft, onvermijdelijk veel aan zijn moeder, zoals hij altijd doet als zijn tweede vaderland ter sprake komt. Afgezien van de anekdotische voorspelling, heeft hij haar bij elk feest geëerd sinds ze stierf aan kanker toen hij een tiener was.

Jarenlang was zij degene die Marco en zijn broer Igor meenam naar de club in Calvia waar ze hun vak leerden, terwijl zijn vader bij het krieken van de dag opstond voor zijn baan als bezorger. Zij was het die hem geruststelde toen hij last kreeg van groeipijnen in zijn knieën, waarop zorgwekkende bulten verschenen, pijnen die soms zo hevig waren dat hij niet meer kon lopen. Aan haar dankt hij ook zijn voornaam, een verwijzing naar Van Basten.

Marco Asensio Willemsen – zijn volledige achternaam – onderhoudt banden met zijn Nederlandse familie in Rotterdam. Hij bezoekt hen van tijd tot tijd om zijn lokale woordenschat op te frissen en herinneringen op te halen aan de tijd dat ze naar wedstrijden in Amsterdam gingen. Hoewel zijn oudere broer fan was van Athletic Bilbao vanwege de Baskische roots van zijn vader, droeg de kleine Marco als kind altijd een shirt van Real Madrid. Het was het tijdperk van Zinedine Zidane.

Hij werd opgemerkt door de radar van Mallorca, waar hij zijn opleiding kreeg en hij zich ontwikkelde. "Hij zat in de jeugd (16-18 jaar) toen ik van hem hoorde,” herinnert José Luis Oltra, de toenmalige coach van het eerste team, zich. "Ik ging mee naar een training en dat was genoeg voor mij om hem op te nemen bij de profs. De oudere spelers hebben vaak moeite met de jongeren en vrezen voor hun plaats. In dit geval zeiden Nunes, Casadesus en Antonio Lopez vanaf zijn eerste training tegen me: ‘Deze jongen is geweldig, je moet hem aan het spelen krijgen!"

Het Nederlands elftal probeerde hem in 2015 te overtuigen.

Zijn enthousiasme en stijlvolle doelpunten hebben hem veel populariteit opgeleverd bij de socios, ook al hebben zijn zeven seizoenen in het witte shirt de belofte niet waargemaakt. Dit is deels te wijten aan een gescheurde meniscus en kruisband in de zomer van 2019, die hem bijna een jaar van het veld hielden en hem verdere fysieke problemen kostten. "Voor mij is er een voor en een na,” merkt Oltra op. "Eén-op-één, de mogelijkheid om de bal te raken, de capaciteit om op alle aanvallende posities te spelen, Marco had het allemaal. Die vervelende blessure onderbrak zijn opgaande lijn."

Bij Madrid leden zijn statistieken (12 doelpunten op zijn best in één seizoen, in 2021-2022 en 2022-2023) onder de onvermijdelijke vergelijking met Cristiano Ronaldo, die naar andere oorden was verhuisd. Daarna werd hij ingehaald door de jonge wolven (Vinicius Jr, Rodrygo…). Maar deze discrete jongen met een intelligente kop bleef tot het einde in beeld en stelde zich ten dienste van het team, een kwaliteit die Luis Enrique vandaag waardeert.

"Hij is geen krijger, hij houdt niet van bloed,” merkt Gaggioli op. "Hij ziet er gladjes uit, maar van binnen is hij een wild beest en hij weet hoe hij respect moet afdwingen." Ook al werd hij niet geselecteerd voor de EK-campagne van Spanje, is een terugkeer naar La Roja (37 caps, 2 goals) een van zijn doelen, ook al had hij ook voor Nederland kunnen spelen. In 2015 werd Ruud Van Nistelrooy – een voormalig Real-spits – door Guus Hiddink gevraagd hem te polsen voor Oranje, waar de coach hem “koste wat het kost” wilde hebben. Maar het mocht niet baten.

(José Barroso/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren