Tagtik

Niet iedereen is blij met het gedrag van Vinicius

De Braziliaan Vinicius van Real Madrid, die constant het doelwit is van supporters van de tegenstander en regelmatig het slachtoffer is van racistische beledigingen, komt ook vaak in het nieuws vanwege zijn uitdagende en provocerende houding.

Zondag, tijdens de Madrileense derby in het Civitas Metropolitano (1-1), was Vinicius opnieuw het doelwit van racistische beledigingen van een deel van de Atlético-fans. Dit is een trieste gewoonte geworden voor de Braziliaan, die nu al meer dan twee jaar de meest gehate speler in de Spaanse uitwedstrijden is. Er worden zelfs stadionverboden en strafrechtelijke sancties opgelegd aan de daders.

Het is een situatie die de vleugelspeler van Real Madrid maar moeilijk kan verdragen. "Hij heeft hier veel last van op en naast het veld,” onthulde zijn landgenoot en voormalig Real-verdediger Roberto Carlos, nu ambassadeur voor de club, maandag. "We proberen hem te helpen om rustiger te zijn ten opzichte van de fans van de tegenpartij.”

Vinicius’ regelmatig uitdagende en provocerende houding is ook het onderwerp van veel discussie. Bij bijna elke beslissing die niet zijn kant op gaat, gaat de 24-jarige tekeer tegen de scheidsrechters. Zijn botsingen met tegenstanders zijn ook routine geworden.

Tijdens een ruzie met Koke tegen Atlético zei hij tegen de aanvoerder van de Colchonero: “Ik heb twee Champions Leagues en jij hebt niets. Jij hebt er twee verloren en je verliest omdat je slecht bent. Daarom speel je hier."

Toen hij acht dagen geleden werd gewisseld tegen Alavés (3-2), haalde Vinicius openlijk uit naar de vierde official en spotte met de extra tijd die hij liet zien. Met zijn vinger over zijn mond nadat hij had gescoord vanaf de penaltystip tegen Real Sociedad (2-0, 14 september), riep hij ook het Baskische publiek, dat hem de hele wedstrijd had beledigd, op om zijn mond te houden.

Een van Madrid’s meest bestrafte spelers

Dit gedrag begint sommige mensen te irriteren. "Ik spreek veel Madrileense spelers en we ergeren ons allemaal aan zijn gedrag,” zei voormalig speler en Real-sportdirecteur Predrag Mijatovic twee weken geleden. "Hij moet een beetje kalmeren, want hij bewijst zichzelf een slechte dienst." Tegenstanders en fans spelen in op zijn karakter en slagen er soms in om hem uit zijn doen en laten te krijgen.

De afgelopen twee jaar hebben zijn teamgenoten en coach Carlo Ancelotti geprobeerd om Vinicius te kalmeren, maar de vurigheid van de speler neemt nooit af. En het belemmert soms zijn concentratie. En dat schaadt soms zijn concentratie, kan zijn spel aantasten en zijn team een slechte dienst bewijzen. Net als in het seizoen 2022-2023 (16 kaarten; 1 schorsing) is de Braziliaan dit seizoen al de meest bestrafte speler van Madrid (4 keer geel, gelijk met Luka Modric).

(Antoine Simonneau/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren