Tagtik

Sterren bij de Rode Duivels krijgen vrijaf

Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Thomas Meunier zijn in overleg met hun coach vrijgesteld van deze interlandperiode.

Kevin De Bruyne zal er maandagavond niet bij zijn als de Rode Duivels het in Brussel opnemen tegen Les Bleus. Hij zal niet terugkeren in november, zelfs als hij hersteld is van een lichte blessure, zoals hij overeenkwam met bondscoach Tedesco. De aanvallende middenvelder was erg boos na de 2-0-nederlaag tegen Frankrijk op 9 september. Hij was de manier waarop sommige van zijn teamgenoten zich gedroegen en de manier waarop ze het opgaven in de tweede helft “zat”. De Belgische pers uitte haar bezorgdheid over zijn mogelijke interlandpensioen. Een ramp die bovenop de terugtrekking van Thibaut Courtois zou komen, die niet langer onder Domenico Tedesco wil spelen.

Romelu Lukaku komt ook niet in actie in het Koning Boudewijnstadion. Hij nam niet deel aan de eerste en tweede ronde van de Nations League, opnieuw in overleg met zijn coach. Zijn “late transfer” naar Napoli rechtvaardigt dit volgens Tedesco. De centrumspits, die 85 doelpunten maakte in 119 optredens voor België, speelt en scoort desondanks voor zijn club, bij wie hij sinds half september een vaste waarde is. Tedesco heeft aangegeven dat hij er in november wel bij zal zijn. De Belgische journalisten zullen dat pas geloven als de spits in de dagen voor België-Italië in Tubeke traint. Tot slot had Thomas Meunier volgens zijn coach bij Lille, Bruno Genesio, pijn in zijn kuit en voetboog. Maar Genesio liet hem voor het eerst starten en speelde 45 minuten tegen Toulouse (2-1, 5 oktober). De rechtsback miste ook Italië-België en België-Frankrijk.

De Italiaans-Duitse coach geeft daarom een vrijgeleide en ziet de Nations League als een laboratorium voor de kwalificatiecampagne voor het WK 2026, die in maart begint. "Ik geloof nog steeds dat we ons kunnen kwalificeren in de Nations League, maar ook dat dit het moment is om dingen uit te proberen (jonge spelers in te brengen) omdat we daarna geen tijd meer hebben,” benadrukte hij zondag. "Maar ik beloof je dat we er in maart zullen staan (met het eerste elftal)."

Niet iedereen zal zijn compromissen accepteren. Ze lijken op die van zijn voorganger, Roberto Martinez (2016-2022), die nu aan het roer staat bij Portugal, die het zonder een aantal van zijn sterren deed tijdens interlands met verre verplaatsingen tegen zwakke teams. "Normaal gesproken zijn er geen vrijkaarten in de nationale ploeg,” vertelde voormalig Belgisch bondscoach Marc Wilmots vorige week aan de Belgische publieke omroep. "Als coach praat ik niet met de clubs. Ik maak mijn selectie op basis van wat ik zie en de spelers komen. Dat is het."

De spelers lijken het niet erg te vinden. "Ik ben niet geschokt,” zei verdediger Wout Faes zondag. "Het is niet mijn beslissing. Elk geval is anders. Het stelt ons ook in staat om andere spelers te zien die goed presteren op clubniveau. Als je over de hele wereld kijkt, zijn er meer van dat soort gevallen. Sommigen hebben het erg druk. Als Romelu (Lukaku) zich beter voelt en het eens is met de coach, waarom zou er dan een probleem zijn?"

(Joël Domenighetti/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren