Tagtik

Vermoeidheid Klopp was snel voorbij nadat hij Liverpool verliet

Hoewel Jürgen Klopp na zijn vertrek bij Liverpool in mei de behoefte had uitgesproken om een lange vakantie te nemen, maakte Red Bull woensdag bekend dat hij was aangesteld als directeur voetbalactiviteiten.

In januari, toen hij zijn vertrek bij Liverpool FC (LFC) aan het einde van het seizoen rechtvaardigde, hoewel hij nog tot 2026 onder contract stond bij de Reds, sprak Jürgen Klopp van een uitgesproken vermoeidheid: “Ik dacht dat mijn energiereserve onuitputtelijk was, maar dat is niet het geval.” In mei, vlak voor zijn vertrek bij LFC, vertelde hij op de website van de club dat hij dringend behoefte had aan een lange pauze: “Ik heb geprobeerd om vakantie te nemen (de afgelopen jaren), maar ik heb er de tijd niet voor gehad (…). Nu gaan we niets doen."

Uiteindelijk duurde de pauze waar de 57-jarige manager op hoopte niet lang, want woensdag werd hij benoemd tot directeur voetbalactiviteiten bij Red Bull. Deze functie, die Klopp vanaf 1 januari 2025 zal bekleden, zal vooral een strategisch doel hebben, aangezien Klopp volgens het persbericht van het Oostenrijkse bedrijf “niet op dagelijkse basis betrokken zal zijn bij het leven van de clubs” in het Red Bull-sterrenstelsel, namelijk RB Leipzig, Red Bull Salzburg (waar zijn voormalige assistent-trainer Pepijn Lijnders als coach fungeert), New York Red Bull en nu dus Paris FC.

“Ik zie mijn rol in de eerste plaats als adviseur voor de coaches en het management van de Red Bull-clubs”, zegt de voormalige trainer van LFC in het persbericht. Deze carrièrekeuze kan in eerste instantie als een verrassing komen, omdat deze relatief snel kwam – minder dan vijf maanden na Klopps laatste wedstrijd op de bank bij de Reds – en omdat het niet gaat om het trainersvak dat de Duitser uitoefende bij Mainz (2001-2008), Dortmund (2008-2015) en Liverpool (2015-2024).

Een vertrekclausule voor de Duitse nationale ploeg

Maar in werkelijkheid was deze carrièreswitch te verwachten, want nadat hij deze zomer met zijn gezin op vakantie was geweest in Mallorca, waar hij een weelderige villa had gekocht, deed Klopp talloze uitspraken om aan te geven dat hij klaar was voor een nieuwe uitdaging. Op 31 juli zei hij tijdens het Internationale Coachescongres in het Duitse Würzburg: “Ik ga binnenkort weer aan het werk. Ik ben te jong om alleen maar padel te spelen en mijn tijd met mijn kleinkinderen door te brengen."

Op dezelfde dag maakte hij ook duidelijk dat hij niet langer wilde coachen: “Mijn dagen als coach zijn voorbij. Het is geen beslissing die ik in een opwelling heb genomen, het is het resultaat van een algehele reflectie." Deze afwijzing geldt ook voor nationale teams, want in de afgelopen weken had Klopp de avances van de Amerikaanse FA afgewezen en aangegeven dat hij geen kandidaat was om Engeland (dat momenteel wordt geleid door een interim-coach, Lee Carsley) of het Duitse nationale team (het contract van Julian Nagelsmann loopt nog maar tot 2026) te coachen. In het laatste geval is de beslissing van Klopp misschien niet definitief: volgens de krant Bild bevat zijn contract bij Red Bull een vertrekclausule als hij de kans krijgt om bondscoach van Duitsland te worden.

(Pierre-Étienne Minonzio/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren