Tagtik

Wie vervangt Marc-André Ter Stegen?

Barcelona-doelman Marc-André Ter Stegen zal dit seizoen waarschijnlijk niet meer spelen na een blessure aan zijn rechterknie. Iñaki Peña, de huidige nummer twee, is opgesteld als zijn vervanger. Het aantrekken van een keeper die niet meer onder contract staat, zoals Keylor Navas, is ook een optie.

Een nieuw probleem voor Barcelona sinds zondag. Ondanks de ruime 1-5-overwinning op Villarreal was er geen tijd om te vieren: hun doelman en aanvoerder Marc-André Ter Stegen viel geblesseerd uit met een volledige scheuring van de kniepees in zijn rechterknie en zal dit seizoen niet meer spelen. Nu de regel van de 'medische joker' niet langer van kracht is, moest de Catalaanse club improviseren.

Er zijn twee opties voor de club: de Duitse doelman intern vervangen of een contractvrije doelman aantrekken. Er zijn al een paar aanknopingspunten.

De meest waarschijnlijke oplossing tot nu toe is om de huidige nummer twee te promoveren. Als er al discussie is, dan is dat omdat de doelman, die is opgeleid bij de club, geen absoluut vertrouwen geniet bij de club. Met een goede reden, want zijn vorige periodes in doel hebben geen blijvende indruk achtergelaten. Vorig seizoen stond hij 32 doelpunten toe in 17 wedstrijden en hield hij slechts drie keer de nul. Met zijn 25 jaar krijgt de Spanjaard dit seizoen de kans van zijn leven. Het is aan hem om zijn kans te grijpen en zich eindelijk te vestigen als een betrouwbaar sluitstuk. Zo niet, dan is Ander Astralaga, de veelbelovende keeper van het B-team, de andere mogelijke interne optie.

Keylor Navas
Zijn naam staat bovenaan de lijst van contractloze keepers. Hoewel er door de leeftijd van de Costa Ricaan (37) en zijn magere speeltijd bij PSG in de vorige seizoenen enige onzekerheid is over zijn kunnen, is hij de enige keeper die nog beschikbaar is in de Champions League. Eén klein probleempje: hij speelde vijf seizoenen voor Real Madrid. Dus zou hij een laatste grote uitdaging bij zijn oude rivalen accepteren? Volgens de Spaanse media Mundo Deportivo wel. De Costa Ricaanse doelman zou het idee wel zien zitten en zou zelfs een salaris accepteren dat ver onder zijn gebruikelijke niveau ligt.

Claudio Bravo
De 41-jarige Chileense doelman, die amper een maand met pensioen is, heeft zijn diensten aangeboden aan zijn oude club. “Als Barcelona me belt, ben ik er klaar voor”, vertelde hij aan WinWin. Hij was afgelopen juni nog een vaste waarde in het eerste elftal van zijn land en speelde afgelopen seizoen tien keer voor Betis Sevilla. Het valt nog te bezien of Barça zo’n hereniging zal overwegen.

Andere beschikbare keepers
Onder de keepers die nog op de markt zijn, vallen een paar namen op, ook al is hun handtekening onwaarschijnlijk. Voormalig Liverpool-doelman Loris Karius (31), die van de radar verdween en vorig seizoen terugkeerde voor één Premier League wedstrijd voor Newcastle, is beschikbaar. De in Barça geboren Jordi Masip (35) is ook beschikbaar na zeven seizoenen bij Valladolid. Voormalig eerste keuze van Sevilla Tomas Vaclik (35) is ook beschikbaar na een seizoen bij Albacete in de Spaanse tweede klasse.

(Tom Bertin/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren