Tagtik

Diegem: de cross waar Sven Nys de balkjes ontdekte

De zogenaamde 'balkjes' doken al eerder in het veldrijden op, maar het was zo'n twintig jaar geleden dat Sven Nys in Diegem voor het eerst uitpakte met een nieuwe manier om over de balkjes te springen: niet door erover te rijden (zoals Danny De Bie dat deed (met voorwiel op de balk, fiets optrekken en achterwiel erop), maar door erover te "zweven".

"Op die dag besefte ik voor het eerst dat ik misschien wel iets zou kunnen betekenen in het veldrijden", zo deed Sven Nys het verhaal in Het Laatste Nieuws. "Nadien hebben de organisatoren van Diegem zelfs een kleine tribune gebouwd daar waar de balken lagen, opdat het publiek een beter zicht zou hebben over hoe ik die balkjes nam." Andere organisatoren plaatsten later ook balken, maar haalden die daarna ook weer weg toen ze zagen dat Sven Nys er te veel voordeel uit haalde.

"De jongste jaren zien we de balken opnieuw overal verschijnen. Ik ben niet meer de enige die erover springt. Integendeel, de concurrentie is mij gevolgd en heeft me zelfs overvleugeld, zoals Tom Meeusen."

(DrK/Picture: Belga)

De Superprestigecross in Diegem kunt u vrijdagavond live volgen op Proximus TV vanaf 18.10 uur. Niet thuis? Je kan de wedstrijd ook live volgen op je pc, smartphone of tablet. Of klik hier om de wedstrijd op te nemen.

Ook dit kan u interesseren